Du kan använda kungsflundra eller spätta.- ICA: Ugnsbakad kungsflundra
Valfriheten är naturlig eftersom kungsflundra är spätta. En rödspätta Pleuronectes platessa som väger mer än ett kilo kan i handel, recept och på restauranger kallas "kungsflundra" – det är hela saken. Det saknas heller inte recept där fisksorten endast anges som kungsflundra, trots att man nog skulle få utmärkt resultat även med en spätta strax under kilot.
Man kan få för sig att sådana påhitt är av tämligen sent datum. Men SAOB anger första belägg till 1892:
KUNGS-FLUNDRA. [jfr nor. kongeflyndre, rödspätta] (i sht i handelsspr. använd) benämning på stor norsk rödspätta samt (i reklamsyfte) äv. på annan större rödspätta.- SAOB
Och det var inte svårt att hitta ett helt stim kungsflundror från 1880-talet.
- DN 24 mars 1883
Stora exemplar av fiskar bör man idag undvika eftersom de oftast är äldre och har hunnit samla på sig tungmetaller https://www.fiskeridir.no/Yrkesfiske/Tema/Utkastpaabod-paa-stor-kveite
SvaraRaderaVisst ja! Vet numer att gravida avråds från färsk tonfisk av den anledningern; tonfisk på burk är däremot OK eftersom det är småfisk, som inte hunnit samla på sig sånt.
SvaraRaderaDet finns alltså anledning att *undvika* "kungsflundra".