De första belagda svenska pizzorna serverades, såvitt känt är, i Västerås hösten 1947. Låter det otippat? Målgruppen var nyanlända italienare som ASEA lockat dit, lokalen Restaurang Sjöhagen i den industridominerade stadsdelen med samma namn. (Västerås jubileumsår 2017: Italienarna och första pizzan i Sverige 70 år) Det riktiga genomslaget dröjde till 1970-talet. Det var då pizzerior började poppa upp mest överallt.
Bloggen med den "festliga pizzan" (så står det, så då måste det ju vara sant) nämner även ett recept i någon kokbok från 1959. Annars är den mest lätthittade uppgiften att pizza finns med i Bonniers stora kokbok från 1960. Fyllningen utgjordes av flådda skivade tomater, sardeller, port salut, parmesan och oregano.
Hur länge har vi ätit flintastek?
Det var i början av 60-talet som styckmästaren Elving Nord på Tempo i Västervik kom på hur man kunde göra de många överblivna grisrumporna intressanta - och han styckade skinkan på ett nytt sätt, och tog fram en kryddblandning som gick hem - och ryssteken som han först kallade den gjorde succe landet över.- Den småländska flintasteken fyller 50 år, Nyheter P4 Kalmar 6 augusti 2011
Hur man nu kommer på ett namn som "rysstek" – under en tillfällig upptining av kalla kriget? (Chrusjtjovs Sverigebesök ägde rum 1964.) Men succén lär ha dröjt till början av 1980-talet. Inspirerat av Familjen Flinta, som väl gick i tv just då, bytte man namn till flintastek. Det gjorde susen. Kanske flintasteken bidrog till att grillning blev en betydligt större grej vid den tiden?
Hur som helst: Pizza har funnits längre i Sverige än flintastek.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.