Fängelse "på vatten och bröd" är väl fortfarande ett känt begrepp. Det är inte en tom term utan avsåg ett högst verkligt straff som dessutom var långt värre än man kan tro. För vatten och bröd är inte bara en klen och tråkig kost utan kan efter bara några dagar bli direkt livsfarlig.
Dels innebär undernäring alltid en risk, särskilt i den synnerligen ohygieniska och påfrestande miljö som fängelser länge utgjorde. Dels fick man inte något salt, mer än det lilla som fanns i brödet. Saltbrist, kallad hyponatremi i det medicinska, har en rad otäcka symptom och leder i förlängningen till döden. Sådana konsekvenser skulle heller inte behandlas utan ingick i straffet.
Fängelse på vatten och bröd fick man från 4 dagar upp till högst 28 för män, 14 för kvinnor. Det skulle ha varit den framforskade maximala tid som en frisk välnärd människa kunde uthärda straffet. Eftersom målgruppen sällan var varken det ena eller det andra var strafformen i praktiken ett utdraget, plågsamt dödsstraff.
Straffet avskaffades helt 1884.
Wikipedia: Vatten och bröd
Hans Högman: Att dömas till fängelse på vatten och bröd
Morfars far fick tio dagar på vatten & bröd, i mörk cell dessutom, sedan han deserterat från pontonjärbataljonen i Stockholm men frivilligt återvänt. Det var på 1870-talet.
SvaraRaderaMilitär eller civil rättskipning?
SvaraRaderaMVH
Hur många procent dog av det?
SvaraRaderaDet var militär-justis! Han var värvad soldat (sex år), rymde vid halvtid, kom tillbaka efter ett par år, fick sitt straff, och fortsatte sedan med resterande tre år och lönetillägg för lång tjänstgöring och en god sparad slant.
SvaraRaderaMörk cell! Det blir man ju galen av på mycket mindre än tio dagar, hallucinationerna kommer redan efter några timmar. De kan inte gärna ha gett honom det tio dagar utan avbrott på raken om han klarade straffet så bra.
SvaraRaderaVibeke Olsson skriver att tortyr egentligen inte fodrar några aktiva åtgärder. Ta bort dasset, ta bort maten, ta bort ljuset, ta bort madrassen.
Sensemaker
Tack för svar Björn.
SvaraRaderaMVH
Hans
Han kanske släpptes ut några minuter då och då. Jag har ingen aning om hur straff av den här typen officiellt verkställdes, bara sett noteringen i arkivet att det utdömdes just i detta fall.
SvaraRaderaJag har ett vagt minne av att ha sett på armémuseum att det fanns tidsgränser för både "vatten och bröd" och "mörk cell". Minns inte exakt vilka. Säkerligen visste man av erfarenhet hur mycket man skulle ta i för att göra det riktigt otrevligt utan alltför stor risk att någon blev obrukbar som soldat. Tio dagar på raken har jag riktigt svårt att tro på.
SvaraRaderaSensemaker
Nu har jag kollat mina noteringar från originaldokumenten i Krigsarkivet. Hade ett minnesfel: min morfars far ådömdes "bara" tio dagar på vatten och bröd, men ingen mörkerbehandling. Det var en obesläktad snubbe som åkte in på tio dagars "mörk arrest utan sängkläder" efter att ha levt rövare ordentligt på förläggningen. Det var alltså Pontonjärbataljonen som intressant nog låg vid nuvarande Pontonjärgatan på Kungsholmen i Stockholm. Pontonjärerna (dåtidens ingenjörstrupper) var värvade och verkade rätt ostyriga, i den mån de inte helt enkelt rymde.
SvaraRaderaIntressant alltihop. Länge fanns det ju en rad olika juridiska instanser beroende på din plats i samhället. Det enda jag kollat är vanliga civila sekulära rätten.
SvaraRadera