Som till exempel denna lilla upplysning:
Olikt de flesta knölar, men gemensamt med andra medlemmar i Asteraceae (däribland kronärtskockan), lagrar dessa kolhydraten inulin (ej att förväxla med hormonet insulin) istället för stärkelse.- Wikipedia: Jordärtskocka
Så fort man får reda på att det finns ett ämne som heter inulin inses att folk förväxlar det med insulin. Frågan är bara vilket belägg som är mest tacksamt att använda.
Jordärtskockor är näringsrika och innehåller insulin vilket gör dem lämpliga för diabetiker.- Matspanaren: Jordärtskocka, Aftonbladet den 22 september 2005
Nu är det visserligen många källor som, även med full koll på inulin/insulin, hävdar att jordärtskockor och inulin är bra för diabetiker. Var det påståendet ligger på skalan bevisat-motbevisat vet jag inte.
Fast även om jordärtskockor (eller någon annan mat) skulle innehålla insulin, är de knappast lämpliga för diabetiker bara för det. Mängden insulin som tas måste noga stämmas av mot blodsockernivån och näringsintaget vid varje måltid, så att bara knapra i sig en matvara med okänd mängd insulin skulle tvärtom vara rent farligt.
SvaraRaderaJag har gått igenom en del vad du har skrivit på bloggen. Mycket trams tex som Emma Frans hyllning till sitt pris där hon har skrivit om klimatvetenskapen där hon inte har några vetenskaplig bakgrunds belägg för. Det är många professorer ifrågasätter hennes bakgrund att ha mandat att yttra sig inom klimatvetenskapen
SvaraRaderahttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26500686
SvaraRaderaKanske för att man blir så pruttig och äter mindre?
Borde inte insulin brytas ner om man äter det?
SvaraRadera