Tre av årets höjdpunkter i samma bild: Hedvig och VoF Göteborgs maskot den 22 april
18 april: Det blev en Hedvig
26 mars: Ordförande VoF
23 april: Vetenskapens internationella högtidsdag
Man har marscherat för och emot mycket genom historien: fred, politik, miljö ... Men den 22 april 2017 ägde världshistoriens första internationella manifestation för vetenskap rum. Det är värt en högtidsdag.
11-13 januari: 30 argument som kreationister inte ska använda del 1, del 2, del 3
En kreationistisk sajt listar en lång rad argument som de inte tycker talar för kreationism. Ett ovanligt och uppfriskande grepp! (Och givetvis används många av argumenten av mången slöare kniv i den lådan.)
10 februari: En riksförening för metabol sjuklighet
Lars Bern, ett starkt namn i den förvillade branschen, gick strax före nyår 2017 ut med ett upprop: Låt oss grunda en förening som ska lösa cancerns gåta! (Varför har ni inte tänkt på det, smartskallar?) Det fick, enligt honom själv, god respons. I skrivande stund utgörs föreningens verksamhet av en blogg där Bern skriver och en Facebook-sida med 387 gillare.
28 mars: Charles och Diana var lika långa
Trots att Charles och Diana bevisligen var lika långa finns det en mängd bilder där han framställs som den längre av dem.
10 april: Handbok vid stora nyheter
Eller "checklista när det smäller": Från podden On the Media, översatt av Mediebruset, putsad av mig. På förekommen anledning.
5 maj: Sankt Erik: Mannen, myten, faktoiden
En av årets finaste upptäckter är att Stockholm är tapetserat med Norges nationalhelgon.
28 maj: Misslyckad sokalisering av genusvetenskap
Ett märkligt och underhaltigt försök att förklara genusvetenskap som pseudovetenskap publiceras av någon anledning i en ansedd skeptisk tidning och blir påhejat av en rad kända skeptiker.
31 maj: Trumps hittepå-monument
Mannen som lever, andas och twittrar faktoider kan man återvända till hur många gånger som helst. Eller åtminstone fler gånger än man vill. Här ett smakprov.
2 juni: Den mexikanska kvack-industrin
4 juni: Om tveksamma insamlingar för barn med cancer
Årets jobbigaste ämne utgjordes av den kvackindustri som frodas i Mexiko sedan decennier. Den lever på insamlingar där förtvivlade människor försöker få ihop miljoner för att de eller deras barn ska få ytterligare några värdelösa behandlingar. Se även 7 september: Fuck cancer-kvack för exempel på hur folk som verkligen borde veta bättre kan gå på dumheterna.
20 juni: Chokladmjölk, PR och skräpundersökningar
En tacksam rolig nyhet ("miljoner amerikaner tror att chokladmjölk kommer från bruna kor") visade sig vara reklam för en mjölkorganisation. Detta gräv gav sådan uppmärksamhet att jag postade det även på engelska: Chocolate milk, brown cows, junk surveys and publicity stunts.
27 juni: Die tolle Brigit
När den heliga Birgitta ska beskrivas finns det en uppgift som är obligatorisk: Att Martin Luther kallade henne "die tolle Brigit", "tok-Britta". Men när och var gjorde han det? Jag har fortfarande inte fått något besked i denna brännande fråga.
26 juli: Snopes har problem
Felfinnarsidan nr 1 hamnade i en egendomlig situation där intäkter och utgifter hamnade på två olika ställen. Processen är ännu inte avgjord.
11 augusti: TT samarbetar med Scientologerna
TT startar en pressbyråtjänst. En av kunderna är KMR, dvs scientologerna ... Min första intervju som ordförande VoF gjordes i samband med denna historia.
19 september: Är du en voffare?
Få se när denna glosa kvalificerar sig till ordlistorna.
17 oktober: Inget Allah i medeltida band
Det tog tre dagar för denna bloggpost att bli den mest lästa av hela bloggens ca 3700 poster, publicerade under tio år. Vet inte riktigt varför. Men det är en modern klassiker i konsten att med ytterst enkla medel lura sig själv och världen. Fick en uppföljare 26 november: Nyfiken på vikingabandet med hittepå-Allah.
2 november: När en fjäder blir en höna
En uppmärksammad, lärorik och deprimerande historia om hur snabbt och lätt det kan bli riktigt fel, och hur en fullkomligt busschaufför plötsligt blev uthängd och anklagad för lite av varje på grund av ingen anledning alls.
17 november: Är filterbubblan en myt?
En intressant och omdiskuterad artikel som till stor del verkar bygga på ett språkligt missförstånd.
13 december: DN förvillar om #metoo
Årets mest omtalade händelse blev föremål för bedräglig journalistik – det kan inte kallas något annat – när DN rapporterade om en riksdagsdebatt med vinklingen att den bojkottades av ledamöterna. För visst fanns det anledningar till att bara 18 av 349 närvarande; DN valde bara att inte nämna dem.
Jag ser fram emot ett lika rikt och innehållsrikt 2018. Gott nytt käre ordförande! Hälsa familjen!
SvaraRaderaTack desamma!
SvaraRadera