- De tre ölfaten som borgarna hade att fylla med guld och silver är en skröna.
- Kvinnan framför det mittersta fatet ska vara "Ung-Hanses dotter". Enligt sägnen, eller varför inte skrönan, hade hon ett förhållande med självaste Valdemar, och straffades för det genom att muras in i det efter henne uppkallade Jungfrutornet ...
- Platsen är definitivt inte Visby. Snarare någon tysk stad (München?) som Hellqvist besökte.
- Borgmästarfrun i förgrunden har utslaget hår vilket inte förekom på gifta kvinnor på den tiden. (För övrigt var det Julie Hellqvist som stod modell för henne, och borgmästaren är Carl Gustaf själv.)
- Till höger ser vi en typisk jude; sådana fanns inte i Visby, eller ens i Sverige, vid den här tiden.
- Vid vänstra ölfatet ser vi en tax. Den rasen avlades fram långt senare.
Ett förslag är att brandskattningen lades fram långt senare som en sorts ursäkt för Visbys borgare, de som lät gutarna slaktas utanför ringmuren av Valdemars legosoldater. Om staden fått betala dyrt för att slippa plundring och nedbränning så skulle det kunna ses som ett sorts straff, mer hedrande än att ge sig utan strid och därefter belönas av den nye kungen med förnyade privilegier.
Två yterliggare anakronismer har påpekats för mig. En är att ölfatens utsmyckning baseras på konst från vikingatiden. Den andra är att borgmästarens kläder blev moderna först på 1500-talet. Juden och fruns utslagna hår kände jag också till.
SvaraRaderaHumanisten