2016-11-20

Utmaningen: Hittepå 1997

Mycket ofta får inlägg om källkritik en touch av nostalgi. Det är när skribenten börjar inbilla sig hur det var förr i tiden minsann, då man kunde lita på nyheterna i tv, radio och tidningar ... Exakt när denna period i mänsklighetens historia inträffade preciseras sällan. Månne det var vid samma tid som när solen alltid sken, pengarna alltid räckte och politikerna aldrig ljög?

Att skrönor, myter och faktoider alltid cirkulerat och alltid kommer att göra det är en av de röda trådarna på denna blogg. Därför twittrade jag ut en sorts utmaning: Säg ett år och jag ska hitta tre feta hittepå-nyheter i etablerade tidningar. (Vilket jag i efterhand väljer att justera till "etablerade media". Årtal från tider utan etablerade medier ser jag mig fri att hantera lite som jag vill, skulle t.ex. ta upp skrönor och sägner som togs på någorlunda stort allvar vid tiden ifrån.)

Det första årtalet kommer från Jonas Boström: 1997. Det är senare än jag tänkt mig, men visst; det var innan sociala medier slagit igenom, bloggar började bli en grej först året därpå, och de medier som var etablerade på nätet var i stort sett (har jag för mig ...) även etablerade utanför nätet.

1) Flygande kor


KÖPENHAMN - Besättningen på den japanska fiskebåten trodde inte sina ögon. Plötsligt kom livs levande kor flygande från skyn och slog ned i vattnet kring båten.
- Aftonbladet 29 april 1997

Klippet (från Mats Orveland) återger en klassisk skröna som återkommit då och då. Snopes.com visar hur detaljer varierat, i en version sänker en fälld ko fiskebåten, i en annan släpps en ko över en bil i Skottland osv. En ännu intressantare detalj rör problemet med debunking:
Further complicating the mess was someone's twisting of Reuters' well-researched explanation in April 1996 of how this age-old chestnut had ended up working its way into German newspapers. (It's sad but true — articles that debunk legends are often misinterpreted as news accounts of actual events.) Now "falling cow" stories appearing on the Internet sport this attribution: "According to the Reuters News Service: 'Cows Fly.'"
- Snopes.com: Cow Tao, 14 februari 2011

2) Övernaturligt i Illustrerad Vetenskap

Illustrerad Vetenskap har jag tagit upp förut (bloggposten Illustrerad Ovetenskap) men ifall någon trodde att Skandinaviens största populärvetenskapliga tidskrift börjat chansera först på sistone så läs på:
Något egendomligt, för att inte säga mystiskt, verkar ske i tidningen Illustrerad Vetenskap. Sedan en tid har man en särskild sektion för MYSTIK i tidningen, med en särskild vinjett i Arkiv X-stil. "Sveriges bästa sidor om det övernaturliga, är underrubriken".
- Folkvett 1997/1

Exempel är att rymdvarelser byggde "jätteansiktet" på Mars och att biorytmer styr våra liv. Där finns även goda exempel som när man klargör sanningen bakom Bermudatriangeln. (Huruvida IV andra gånger framställt Bermudatriangeln som ett faktum minns jag inte på rak arm, men det skulle inte förvåna det minsta.)

3) Jordstrålning i Svensk Jakt


En jakttidning kändes lite otippat. Men varför inte? Svenska Jägareförbundets tidning Svensk Jakt är nog så etablerad, och när det gäller artiklar inom dess område förväntar man sig en källkritisk nivå i klass med vilken drake som helst. I nummer 4/1997 hade man en rejäl artikel om jordstrålning. Bl.a. fick man veta att viltstigar följer s.k. Curry-linjer; spontant låter det märklig så tillvida att currylinjer väl är snörräta, viltstigar tvärtom. Artikeln har även en intressant fotnot:
Den som vill prova om han eller hon har förmågan att känna jordstrålningslinjerna kan beställa vinkelpekare av Ole Kvarnsdal på avdelningen för paleogeofysik och geodynamik vid Stockholms universitet.

Andra nyheter 1997 med varierande bäring på källkritik:
  • Thomas Quick fick sin fjärde morddom.
  • Prinsessan Dianas död i augusti gav upphov till en rik mytbildning på mycket kort tid.
  • Dokument som påstods bevisa att John F. Kennedy och Marilyn Monroe hade ett förhållande visade sig vara förfalskade.

1 kommentar:

  1. Vad sägs om 1947 och 1897? Därmed får vi litet perspektiv på hur hittepå:et ändrats genom tiderna.

    Sensemaker

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.