2016-08-23

Kvant ...

Snackisen för dagen är den obeskrivliga boken Livet med kvantfysiska glasögon (Soderpalm 2016) av Mikael Säflund och Titti Nordieng.
– Ni skriver i boken att sjukdom inte finns. Stämmer det?
– Ja. Jag har nästan slutat använda ordet sjukdom. Jag är inte intresserad av diagnoser, utan av vad det här tillståndet har för information till mig.
– Gäller det alla sjukdomar?
– Ja.
– Cancer?
– Ja.
– Alzheimer?
– Ja.
– Ebola?
– Ja.
- Maria Gunther: Forskare avfärdar bästsäljare - saknar vetenskapligt stöd, DN 21 augusti 2016

Låt oss ta en titt på författarnas egen hemsida:
Låt oss för ett ögonblick ta på oss labbrockarna och glänta på dörren till kvantfysikens värld. När vi försiktigt kikar in ser vi en till synes orimlig värld där tid, rum och massa inte existerar och där paranormala skeenden är normala. Där partiklar förefaller kommunicera med varandra ögonblickligen, med en hastighet snabbare än ljusets. Alltings förbindelse med allting är uppenbar. Fysiska partiklar uppträder antingen som fysiska föremål eller i vågor. Och de uppträder som fysiska föremål endast när de observeras. Så fysikerna vi ser springa fram och tillbaka inne i kvantvärlden, brottas säkerligen med slutsatsen att de själva är förenade med de partiklar de studerar. Att allt som finns är sammanvävt i ett enda stort energifält – the ZeroPoint field.
- ZeroPoint; nollpunktsenergi är ännu ett verkligt fysikaliskt begrepp som med eller utan flit missförståtts och missbrukats å det grövsta

Säflund och Nordieng är typiska exempel på förvillare som använder begreppet "kvantfysik" som trollformel, varken mer eller mindre. De kan ingenting om faktisk kvantfysik, de vill inte veta något om den och behöver heller inte veta något om den; det enda de behöver göra är att para ihop de övernaturligheter som är huvudsaken med lämpliga begrepp i den moderna fysiken. (Jättekort: Kvantfysik gäller i mycket, mycket liten skala. Den har just ingenting att göra med världen som vi ser den till vardags.)

Sådant har förekommit i decennier. Mest känd idag är nog Deepak Chopra (inte minst med myriader "inspirerande" citat som går från plattityder till det direkt debila), tidigare har ämnet behärskats av förvillare som Gary Zukav med De dansande Wu Li-mästarna (1979) och Fritjof Capra med Fysikens Tao (1975). Eller Danah Zohar, vars Kvantjaget (1994) rentav nämns på ZeroPoint:
Managementkonsulten och författaren Danah Zohar säger i sin bok Kvantjaget att "Newtons synsätt slet ut oss ur själva stommen av universum". För att förstå vad hon menar låt oss ta en titt in i kvantfysikens värld. Men innan vi öppnar dörren till detta nya paradigm – kom ihåg att de flesta kvantfysiker är eniga om att den som säger att den förstår kvantfysik har inte förstått den.
Här är ett litet utdrag (det var svårt att välja) ur en recension av Kvantjaget:
Visst kan jag tycka att författarinnan i första kapitlet beskriver sina ontologiska och existentiella bekymmer på ett ganska sympatiskt sätt, men djupet är gymnasieuppsatsens snarare än den filosofiska essäns. Resten av boken är en fullständig katastrof. [...] Zohar framställer sina fullständigt ogrundade (och i mitt tycke dessutom tråkiga) hypoteser på ett bedrägligt sätt – om hon själv tror på vad hon skriver eller bara profiterar på behovet av kvasireligion är härvid helt ointressant.
- Thors Hans Hansson, recension av Kvantjaget, Folkvett 3-4/1994


Till sist kan en titt på förlaget Soderpalm Publishing kanske rekommenderas. Om inte annat så bekräftar den fördomen om riktigt beskäftiga säljare – sådana som berättar för andra säljare hur de ska bli bättre säljare – som outhärdliga människor på gränsen till galenskap. Det mesta av deras utgivning är inspirerande management-smörja men där finns också inspirerande barnböcker som Så blir du en superbjörn och rentav en oironisk inspirerande kalender. Och så nu Livet med kvantfysiska glasögon.

12 kommentarer:

  1. Ah - jag tänkte väl det skulle komma en post på detta ämne. :)

    Jag funderade lite på vad det kunde vara för ett förlag som ger ut sånt här dravel. De kan ju inte vara särdeles bekymrade över sin image, tänkte jag. Nu när jag gått in och tittat ser det ut att vara ett riktigt sjabbigt ställe; sälj, framgång, välmående (genom pengar), det stuket. Känns som snäppet över vanity publishing.

    Och inte något stort snäpp, visar det sig. För av de 72 tryckta titlar som finns i webshoppen har Max Söderpalm själv skrivit, eller medverkat till, 26 (och 11 av 15 ljudböcker). Så det är alldeles uppenbart inte ett förlag där kvalitet står särskilt högt på dagordningen.

    SvaraRadera
  2. En trist sak i hela såpan är att alla skriverier om boken senaste tiden troligtvis kommer att innebära fler sålda exemplar.

    Om jag ska vara lite konspiratoriskt lagd så är det nästan så att jag undrar om inte förlaget själva tipsat DN om att skriva om boken. Vad har de att förlora? Målgruppen har ju knappast varit de som håller på med kvantfysik (som jag gissar dessutom är få till antalet). Tror inte heller de försökt nå andra som inte har speciellt stor koll på vad kvantfysik är, men som åtminstone känner till att vad folk inom självhjälpsindustrin definierar som kvantfysik inte har något som helst med kvantfysik att göra.

    Rimliga målgrupper är istället de vetenskapsfientliga (skulle visserligen gissa att det här är en väldigt liten grupp, om än väldigt högljudda) samt de som läser självhjälpsböcker. Ingen av dessa grupper tror jag skräms det minsta av skriverierna senaste tiden. Däremot är det nog en och annan inom gruppen som får upp ögonen för att boken existerar.

    Hur som helst trist då folk väljer att kidnappa vetenskapliga begrepp som få har någon koll på för att sälja böcker som vetenskapliga. På något sätt måste det bemötas, även om charlatanerna troligtvis tjänar på det.

    SvaraRadera
  3. När en lirare som sysslar med bedrägerimetoden kommunikologi ger ut en bok om "kvantfysik" på Facepalm Publishing kan resultatet svårligen förvåna någon. Synd att de här fula fiskarna passerar lagbokens alltför grovmaskiga nät och kan fortsätta lura människor på pengar. Trist att man inte är religiös, då hade man kanske kunnat gotta sig åt att de får sina straff i helvetet.

    SvaraRadera
  4. AH: Förstår hur du tänker men Maria Gunther är pålitlig. Jag vågar lova att hon inte skulle ägnat smörjan 1 sekund om inte boken klättrat på listorna (vilket den verkligen gjort, över mest sålda böcker alla kategorier).
    Kvanttramset har som sagt varit stort förr och länge legat och bubblat i träsket. Värt att bemöta när det får sådana framgångar.

    SvaraRadera
  5. Får väl hålla med om att försäljningsframgångarna slår hål på mina konspirationstankar.

    Nu till en annan sak. Tittade på inslaget på Nyhetsmorgon om boken. Bland mycket annat strunt blev jag lite intresserad av citatet på framsidan av boken som de påstod vara hämtat från Niels Bohr. Någon som har koll på om Bohr verkligen sagt något som påminner om deras citat från framsidan. Han lär visserligen inte ha sagt så ordagrant, men han skulle ju ha kunnat säga något om mirakler. Bohr var ju en citatmaskin. Några enklare sökningar på Bohr och citat fick mig dock bara att känna för att citera Peter Lemarc, "Det finns inga mirakel". Ska dock erkänna att jag inte gjorde några större eftersökningar.

    SvaraRadera
  6. Bohrcitatet har jag missat. Det är spøg.

    SvaraRadera
  7. Såg inte inslaget själv, men på bokens framsida ser jag inget som tillskrivs Bohr.* Om det inte är det som står i pratbubblorna som avses?

    Däremot har de i reklamtexten med en formulering som är en förvanskning av ett citat som (i diverse varianter) ofta tillskrivs Bohr: "Anyone who is not shocked by quantum theory has not understood it." Sannolikt inget riktigt citat -- det låter för slogan-aktigt, och bästa källan enligt Wikiquote är en bok från 2007 som hänvisar till en samling essäer skrivna av Bohr... där citatet inte finns.

    Den gode Bohr har tyvärr blivit citatmagnet, och den där om att det är svårt att sia och särskilt om framtiden är inte heller hans.

    * Ingen fara, jag har inte pungat ut med några surt förvärvade på det här. Jag tittade på en bild på deras webbsajt. Bilden kan förstås vara av ett utkast till omslagslayout som ändrades innan boken gick i tryck.

    SvaraRadera
  8. Ja, det är det som står i pratbubblorna som de menade var ett citat från Bohr. Peter Jihde läste upp ordagrant vad som stod i pratbubblorna och frågade hur de kunde påstå det, varvid Mikael Säflund påstod att det egentligen inte var de som påstod det, utan att det var ett citat av Bohr som de tyckte passade bra till boken. Sedan påpekade Jihde att det står ju "Vi lovar", men vill minnas att frågan efter det mest blev lite hängandes i luften eftersom de skulle gå vidare till andra påståenden i boken.

    SvaraRadera
  9. Bohr som citatmagnet har jag visst inte tagit upp men det var utan vidare värt en egen bloggpost:
    Inte sagt av Niels Bohr

    SvaraRadera
  10. Från Säflunds hemsida "Han har under en tio års period arbetat på uppdrag av regeringen med att utbilda personal inom olika delar av rättsväsendet såsom domare, åklagare och poliser". Låter ju intressant.

    Spännande hemsida på många sätt http://www.instanttransformation.se .

    SvaraRadera
  11. Söte Jesus -- det där blev en webcitation direkt. Tack för tipset.

    SvaraRadera
  12. Eftersom en ståndpunkt bäst bevisas med en youtube-länk. Har ni sett föredraget “The central dogma of alternative medicine*” av den kända skeptikern David Gorski från (bl.a) Science based medicine? I föredraget säger han att alternativmedicinens dogma är att vi själva kan läka sjukdomar. Alternativmedicinare kan svänga sig med trendiga, ofta hypade saker som kvantfysik, epigenitik, placeboeffekten (specifikt nämnt av Gorski), mikrobiota ... om det sista säger tydligen Deepak Chopra att bakterier lysnar på våra tankar, men det går hela tiden tillbaka till påstående att sjukdomar kan läkas om patienten bara vill.

    * Namet är naturligtivs taget från “The central dogma of molecular biology”. (Om jag inte missminner mig sa en professor på min molekylärbiologikurs att “dogmat” ev. inte stämmer, pga bl.a. fRNA [functional RNA], men det är en annan historia och citera mig inte på det.)

    Gorskis föredrag: https://www.youtube.com/watch?v=oqT6fPUa4OA.

    Kavin Senapathy (jag följer henne på facebook) om Chopra: http://www.forbes.com/sites/kavinsenapathy/2016/01/27/deepak-chopra-says-bacteria-listen-to-our-thoughts/#45abd5132c7e

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.