2016-05-04

Sverige efter freden

Det är svårt att sia, särskilt om framtiden — enligt ett spritt citat som tillskrivits ett antal förmågor, varav ingen är den som ursprungligen myntade det. Men dagsens sanning är det, och här ser vi ett fint exempel.


Det är hämtat ur den bortglömda men mycket ymniga genren "funderingar under första världskriget rörande världsläget efter den kommande freden". Den frågan är det mycket få som haft anledning att fundera på sedan saker så att säga hänt, men som samtiden hade desto större anledning att grubbla över.

Frågeställningen var given: Antingen vinner den ena sidan eller den andra. Visserligen kan man diskutera omfall och detaljer i det oändliga, men att den ena eller den andra sidan vinner är ju självklart. Eller hur?
Om Ryssland och hennes allierade vinner, kommer tsaren att skratta åt svenska krav på att de åländska öarna, som ligger nära Sverige i Östersjön, ska förbli obefästa.
 - The Celina Democrat, 11 augusti 1916

Facit: Rysslands allierade vann men Ryssland förlorade. Och efter segern/förlusten var tsaren för död för att bekymra sig om vare sig det ena eller andra. Den händelsekedjan hade man kunnat gissa 1916, men knappast kunnat motivera varför den skulle vara mer trovärdig än vilken annan gissning som helst.

1 kommentar:

  1. Samma felaktiga förutsägelser har vi ju fått se i nyligen aktuella krig också t ex Irak eller Afghanistan.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.