Huruvida påståendet är sant är en sak, som kostvetare och -tyckare av alla grader engagerar sig i. En annan fråga, som är lättare att sitta och gräva i på kammaren, är hur gammalt det är, och varifrån det kommer.
Jag vet inte hur gammal folk tror att uppfattningen är. Själv har jag ingen aning, men lite förvånad blev jag ändå när jag utan vidare hittade belägg som detta i The Bryan Daily Eagle (Texas) från den 8 maj 1912, där frukosten inte bara är dagens utan livets viktigaste mål.
Eller ett inlägg i nykterhetsdebatten i Iron County Register (Missouri) den 3 november 1887.
Så även om Kellogg, Nestlé, Arla med flera aktörer i Big Breakfast givetvis dragit nytta av uppfattningen så är det inte de som myntat den.
När kom idén till Sverige tro? För denna meningsbyggnad ser man sällan numer:
Dagens viktigaste mål - middagen- SvD, 7 april 1923
Av de glimtar ur arkiven man får på tidningar.kb.se kan man se att åtminstone pressen hakat på några decennier längre fram:
Frukosten är dagens viktigaste mål- Aftonbladet, 28 juli 1970
Från början av 1970-talet hittar man betydligt fler belägg för påståendet på svensk mark än innan. Vad hände då? Fick Arla snurr på någon reklamkampanj, eller vad..?
Om definitionen på frukost är dagens första mål, är det såklart det viktigaste. Man kan i så fall inte äta några andra mål förrän man klarat av frukosten.
SvaraRaderaKänns lite som mantrat om 6-8 (inte 68!) skivor bröd om dagen.
SvaraRadera(som en klok man skrivit om en gång... http://www.faktoider.nu/socialstyrelsen.html )