Eller vilken relation den har till dagens oldenburgare: "få raser har förändrats fram och tillbaka som oldenburgaren" (Wikipedia: Oldenburgare). Stundtals har oldenburgaren varit en stadig vagndragare, stundtals en vigare ridhäst; med tanke på Streiffs majestätiska tjänst, och även det synnerligen goda pris han fick, känns det säkert att gissa på det senare. (För övrigt är bra många husdjursraser variabler snarare än konstanter, de är ju inte av naturen givna utan föremål för människors nycker och smak.)
Inte går det att mäta direkt heller. När man stoppade upp hästen, som avled året efter konungen, och monterade skinnet på en träställning, så fann man att det nya "skelettet" var aningen för litet.
Carl Wahlbom återgav 1855 dramatiken vid Lützen. Realism och källkritik stod vid den tiden en god bit efter drama och schwung.
Just detta ögonblick har, givetvis, blivit föremål för mycket uppmärksamhet. Därav följer, enligt ännu en faktoid lag som väntar på att formuleras, att det blivit föremål för myter och missuppfattningar. Jag har inte stött på den Streiff-relaterade myten själv men signaturen Kapten_Gars på Skalman hävdar det, och med det förpliktigande användarnamnet bör han ha koll.
Stackars Streiff har också blivit omgiven av en rad myter och helt utan grund fått skulden för konungens död i vissa framställningar. I själva verket så är han helt utan skuld. Händelsförloppet vid GA död är något förenklat som följer.
[Lång detaljerad beskrivning]
Streiff har alltså ingen skuld i konungens död då det dödande skottet faller innan man tappar kontrollen över den skadade hästen och innan Gustav Adolf faller ur sadeln.- Ur tråden Gustaf Adolf, den stores, död vid Lützen ett misstag?, forumet Skalman, 18 juni 2013
Livrustkammaren: Streiff
Wikipedia (sv.): Streiff
Wikipedia (ty.): Streiff (Pferd) — ett exempel på hur en utländsk Wikipedia kan erbjuda en bra bit mer information än den svenska, även
Här i Finland har böckerna alltid skrivit att den "svenska" eller "finska" kavallerin red med synnerligen småa hästar. Kanske är det också en myt, ock kunde bero på Streiff - jag tror inte att för exempel Topelius kunde ha sett väldigt många äkta föremål från det 30-åriga kriget.
SvaraRadera