2015-09-01

Myten om fusk-ägg

I Kina har flera fall av syntetiska ägg upptäckts, och istället för protein så får man i sig cancerframkallande kemikalier.
- SVT Rapport: Så tjänar kriminella miljarder på matfusk - livsmedelsverket skärper kontrollerna, söndag 30 augusti 2015
EU varnar nu medlemsländerna för falska ägg tillverkade i Kina. Det handlar om äggvita respektive äggula framställda av kemikalier och färgämnen. Allt är omgivet av en tunn hinna gips. [Jag är nyfiken på att se den varningen]
Kopiorna lär [just det...] vara så bra att konsumenten inte kan se skillnaden på dessa och riktiga hönsägg. Lars Kryger Nilelsen från Skat, en dansk organisation som arbetar mot varumärkesförfalskning, berättar för tidningen Jyllands-Posten att det finns kurser som hugade äggförfalskare kan gå till en kostnad motsvarande  150 dollar. En forskare på universitetet i Århus som tagit del av innehållsförteckningen för de falska äggen säger att det visserligen handlar om oskadliga kemikalier men att blandningen saknar alla de näringsämnen som ingår i riktiga ägg.Inga uppgifter finns om att de falska äggen nått Europa, men i Kina har de sålts på marknader och även till bageriindustrin.
- Fri Köpenskap: Varnar för falska ägg, 3 oktober 2007

Något som definitivt förekommer och säljs öppet är äggpulver som tillverkats av något annat än ägg. Kalla dem syntetiska ägg om ni vill.

Här ser vi några äkta ägg samt en hög med äggersättningen Beyond Eggs från företaget Hampton Creek.

Äggpulver är någonting helt annat än de påstådda kinesiska konstgjorda ägg som förevisats i snuttar på Youtube med mera. De äggen beskrivs som hela, kompletta kopior, med skal, ägghinna, äggvita och äggula i mitten, som inte utan vidare kan skiljas från den äkta varan.

Om sådana ägg-repliker verkligen tillverkas industriellt så hade det intressantaste varit att få se en uträkning av hur det lönar sig. För att tillverka vanliga ägg krävs höns och lite hönsfoder. I ett land som Kina, där djurhållningen är på en nivå man inte vill tänka på, kostar produktionen sannerligen inte mycket. Det ska jämföras med det slabbande och meckande som visas upp på de flitigt återanvända bilderna ovan.

Påståendet om de kinesiska fusk-äggen framförs på några olika sätt.
  1. Som metod för att tjäna pengar (hur stort allvar det nu ska tas på).
  2. Som exempel på hur kineser kopierar och fejkar allt möjligt.
  3. Som varning för de ohälsosamma eller direkt farliga "kemikalier", varför inte överbliven (!) plast från industrier, som äggen tillverkas av.
Varningar för farligheter i maten är ett klassiskt grepp som aldrig kommer att bli omodernt. Här kombineras det med misstänksamhet mot kinesiska varor, opålitliga men ack så billiga.

Detta är det tidigaste odiskutabla belägget jag hittat från Kina. Fotografiet av Wang Jiuzhong cirkulerar än idag, elva år senare. Misstänkt ägg till vänster.

För några dagar sedan gick en medborgare i Handan till en gatuförsäljare och köpte "ägg". Väl hemma befanns vitan och gulan ihopblandade, det smakade inte stekt ägg och det stektes för hårt. Efter en undersökning upplyste myndigheten att skalet är gjort av kalciumkarbonat [i likhet med vanliga äggskal], vitan och gulan är stärkelse, resin [som kan vara naturlig kåda eller syntetiskt], gelatin och några andra syntetiska kemikalier.
- Konstgjorda ägg i Handan, den officiella kinesiska nyhetsbyrån Xinhua ("Nya Kina") den 28 december 2004 (tillyxad översättning via Google Translate)

Året därpå togs idén upp i en avhandling som publicerades i The Internet Journal of Toxicology. Tidskriften (som förresten har sin redaktion, eller åtminstone chefredaktör, i Mosul) är ingen skämtsajt men den är sannerligen heller inte någon tyngre publikation. Likt en annan journal, omnämnd i bloggposten Skräptidningar, verkar den vara av det slaget som ger ut vad den får. Och här fick den en artikel om konstgjorda ägg. Som dessutom hade långa krångliga ord och notapparat.
In June 2003, there was a Chinese article about a consumer purchasing a bag of human-made eggs from the food market in Beijing. Although the faked eggs looked practically the same as real ones, the consumer smelled chemicals when cooking the eggs (figure 2). [...] News of human-made eggs was not confined to northern China. It was widely reported across the country. In less than a year, the faked egg industry has integrated itself into the retailing and wholesaling markets in Guangzhou. There is even a company openly teaching people the technique of manufacturing this kind of eggs.
 - Alexander Tse-Yan Lee, Faked Eggs: The World's Most Unbelievable Invention [archive.org], The Internet Journal of Toxicology vol 2, nr 1 (2005)

En annan artikel av samme författare i samma tidskrift handlade om soja från människohår. Båda togs senare bort från sajten. De kan endast läsas via archive.org. Anledningen var, enligt chefredaktören, att de inte höll måttet och publicerades av misstag.

Det bästa tidiga avfärdandet jag sett gjordes i maj 2007. Skribenten tog kontakt med folk i Kina, kontaktade chefredaktören på Toxicology-tidskriften, hittade hår-soja-artikeln, och gjorde även en del annat som en mytjägare ska göra.
For anyone actually went through and read the original finding from The Internet Journal of Toxicology, "bullshit alarm bell" should sound off when the study is sponsored by one "Queers Network Research" in Hong Kong. Of course, no such organization exists and phone numbers listed are bogus as well. Five of 14 references in the article are from author listed as "unknown".
- What Tian Has Learned: Hoax - Chinese Counterfeit Eggs [archive.org], 4 maj 2007

Och här Brett M. Christensen i augusti 2007:
It should be noted that the egg described in the Xinhua News Agency article was quickly revealed as fake during cooking because the yolk and white ran together, the egg stayed very hard after boiling and it did not smell like a real egg. In contrast, the fake eggs described in later versions of the tale claim that they can be cooked like real eggs and even taste very much the same. It seems highly improbable that an "egg" made from a concoction of chemical substances, including alum, would taste and smell anything like a real egg.
[...]

Perhaps unscrupulous vendors in China have attempted to palm off fake, and probably inedible, eggs as the real thing from time to time. But claims about a well-organized and widespread fake egg market in China seem dubious. Of course, stories that seem too weird to be true sometimes do turn out to be based on fact after all. However, at least until more evidence is forthcoming, I'd be consuming this particular egg tale with a grain of salt.
 - Hoax-Slayer: Fake Eggs from China:

Så: Konstgjorda ägg finns av olika slag. De som kommer i skal är inte konstgjorda, annat än som ett avancerat och inte särdeles billigt skämt.

Den här sorten har jag inte stött på i mina trålningar om fusk-ägg. Det är äkta äggvita och äkta äggula som stöpts om i en praktisk form.

2 kommentarer:

  1. Fick mig att tänka på

    https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_cardboard_bun_hoax

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt bra. I precis samma stil som fejkäggen, men med en vara som inte är fullt lika internationell. (Jag har ätit sådana och de är goda. Inte som kroppkakor men goda.) I denna nationella skrön-historia blev tydligen misstänksamhet mot staten en faktor, det blir ännu mer komplicerat än de tre punkterna jag nämnde ovan.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.