2015-03-15

Fyrfärgs-testet

Efter det plötsliga intresset för vårt färgseende [med den där himla blåa/vita klänningen], har den amerikanska professorn Diana Derval, uppmärksammat en intressant upptäckt i en av hennes senaste studier, nämligen att en liten grupp människor kan se färger som ingen annan kan se.
- Hur många färger ser du - är du en av de unika tetrakromaterna?, Metro 3 mars 2015

Först: Vem är Diana Derval? Hennes professorstitel har jag inte granskat närmare men hon arbetar med marknadsföring. Gissningsvis är det därifrån de underliga kommentarerna om favoritfärger i Metros text kommer. Se även den rätt hemska hemsidan för Derval Research:
- www.derval-research.com

(Hormonal Quotient, Persona Quest... Kanske det finns mer än virala fejk-tester att granska hos prof (?) Derval? Men det får bli en annan gång.)

Vi människor har två sorters synceller, stavar som ser i svartvitt och tappar som ser i färg. De senare har vi som regel av tre sorter, som är mest känsliga för rött, grönt respektive blått. (Gränserna är inte absoluta utan gradvisa.) Men en del av oss har en fjärde sorts tapp, vars känslighet maxar mellan de röda och gröna. Å andra sidan är det helt få som har vad som krävs för att kunna utnyttja dem. En forskningsgrupp kungjorde häromåret att de hittat en person som verkligen såg i fyrfärg. Det där med "unika tetrakromater" verkar alltså vara rätt nära sanningen.
Jordan and her colleagues have for 20 years searched for people endowed with super color vision, or tetrachromatic vision. According to Discover Magazine, Jordan found a tetrachromat two year ago. Although the person is the first tetrachromat known to science, the researchers believe there are others.
Discover Magazine reports that Jordan and her team found many people with four types of cones but only one person passed the tests for tetrachromatic vision. The woman, identified as subject cDa29, is a doctor living in northern England.
 - Scientists find woman who sees 99 million more colors than others, Digital Journal 19 juni 2012

I det virala fyrfärgstest som bland annat återgetts i Metro nämns att en fjärdedel av alla människor är tetrakromater vilket alltså är tvärfel. Sedan detta påpekats för dem, och de rentav fått en länk till Snopes artikel, lade de in en "korrigering":
En tidigare version av den här artikeln gav felaktigt intrycket att en större del av befolkningen var tetrakromater.
Fast "några procent" är fortfarande alldeles för högt. Och man anger fortfarande att 1/4 är dikromater och 1/2 trikromater. Matematik är inte Metros starkaste sida.
Ser du mindre än 20 färgnyanser är du en så kallad Dikromat, vilket innebär att du har två färgreceptorer precis som hundar och en fjärdedel av befolkningen. Du har lättare att se svart, beiget och blått.
Ser du i stället mellan 20 och 32 färgnyanser har du tre färgreceptorer och är en Trikromat som hälften av befolkningen. Lila/blått, grönt och rött är sannolikt dina favoritfärger. Att göra testet vid datorn är dock inte helt pålitligt, enligt Snopes, då datorskärmar inte förmår visa så mycket färger att ett test blir effektivast möjligt.
Tetrakromat är du om du lyckas uppfatta så mycket som mellan 33 och 39 färger. Då har du troligtvis fyra färgreceptorer i ögat och tillhör den utvalda skaran. Bara några procent av befolkningen har ett så pass utvecklat färgseende.
- Metro

Vad som påpekas av expertisen, som citeras av Snopes, är inte att en datorskärm inte är "effektivast möjligt" för ett tetrakromat-test utan helt omöjligt. Testet är bluff.
It is therefore impossible for an online test to investigate tetrachromacy.
Källkritik 1A: Kolla med Snopes.com.

Se även
Wikipedia: Tetrachromacy

Givetvis en länk till
Snopes.com: Tetrachromacy

även om deras allt rikligare reklam gör att jag drar mig allt mer för att länka.

2 kommentarer:

  1. I Kina får man lätt en professorstitel, hon verkar ju i alla fall inte ha disputerat. I Norden har vi ju den finländske konvervatorn Eirik Granqvist, som också fått en kinesisk professorstitel, och som sedan anser sig kunna identifiera varghybrider via fotografi

    SvaraRadera
  2. Radiolab hade ett inslag för ett tag sedan om färger där de bland annat talade om tetrakromater: http://www.radiolab.org/story/211119-colors/

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.