2014-06-11

Frederick Rose: Europa 1877

I min nyutkomna 1914 blev särskilt en bild lite väl pluttig för att man ska kunna njuta av de många detaljerna fullt ut. Här får ni en lite större version.

"Kartor där ländernas former tolkats till personer, djur och annat, vars strider och göranden återspeglar dagspolitiken, var en konstform som stod på sin höjdpunkt under slutet av 1800-talet. Britten Frederick W. Rose gjorde en rad kartor som denna från 1877. Texten han bifogade förklarar en del av allt som händer, men långtifrån allt. Här finns en mängd detaljer som berättar en hel del om det politiska läget.

Östeuropa domineras helt av satir-kartografernas favoritdjur, den väldiga ryska bläckfisken. Notera att ögonen utgörs av Moskva och Sankt Petersburg. Den fick ett sår vid Krim, men det är litet och snart glömt. Nu sträcker den ut sina tentakler med förnyad styrka. Polen är bortom all räddning, Turkiet (Osmanska riket) är fast i ett rejält grepp på ömse sidor om Svarta havet, liksom Persien. Samtidigt hoppas Grekland på att ge turken ett tjuvnyp ... Ungern skulle gärna anfalla Ryssland men hålls tillbaka av sin nya make Österrike.

Det enda landet i bläckfiskens våld som verkar obekymrat är Finland. Danmark håller fanan högt efter den ärofyllda förlusten mot Preussen årtiondet innan. Norge framställs som en börda för Sverige.

Frankrike har ännu inte kommit över sin förlust 1871 utan ser över sina vapen. Kanonen är riktad mot grannen Tyskland, som är betydligt bättre rustad (även med Bibeln) och på alerten.

Den bulgariska dödskallen är ett minne från det brutalt nedslagna upproret 1876. England (med Indien, Transvaal och Suez i sin portfölj) följs av den irländska maran Home Rule. Det lilla Belgien är en skattkammare där kungen badar i guld från hans väldiga afrikanska kolonier. Italien är en ung flicka med rullskridskor, i färd med att göra sig en leksak av påven.

Spanien och Portugal är inte särskilt intresserade av Europas affärer; den ena vilar ut efter sin långa stormaktstid, den andra har blicken riktad ut över havet."

- Peter Olausson, 1914 - Vägen till första världskriget (Forum 2014), sid 154-155

1 kommentar:

  1. Läser just nu just den boken och sökte efter just den kartan eftersom den är så himla bra -- och boken är också mycket intressant; väl jobbat!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.