Brittiska semi-skimmed med 1,7% är ungefär lika fett. Dairy Council skriver om det, och mycket annat, på www.milk.co.uk/page.aspx?intPageID=43, där den extrafeta mjölken från Kanalöraserna också är värd att läsa om och klicka vidare kring, så pass att vallfodret till ens egna SRB:ar och Anguskorsningar får vänta på lagom långt vallfoder en junidag till då det gick åt en halvtimme till att snookla kring online i stället för att få gödningssnurran ut ur maskinhallen :)
Här i USA har vi 0,5%, 1%, 2% och 3% som standard. Finns troligtvis andra fetthalter också. Och sen alla smaksatta mjölker och "mjölk" gjort av soja, mandel, andra nötter...
I Italien säljs scremato, som är ungefär som lättmjölk, men med ännu lägre fetthalt tror jag, parzialmente scremato mellanmjölksvarianten med ungefär samma fetthalt som i Sverige och intero, som har något högre fetthalt än i Sverige. Jag tror att varje mjölkmärke själv avgör den exakta fetthalten.
Medan mejerierna har sälkt mjölk med standardiserad fetthalt länge, så börjar de nu också sälja mjölk där både fett- och proteinhalten är standardiserade. De separerar alltså mjölken i dess komponenter och blandar sedan i hopp till en standardiserad fett- och proteinhalt. På det sättet kan mejeriet plocka undan endel protein till t ex osttillverkning.
Tack för feedback! Har fått tips om ytterligare länder på Facebook-sidan. Så småningom kommer jag att redigera ihop dem till en mellanmjölks-bloggpost som, utan att göra anspråk på att vara heltäckande åtminstone demonstrerar sakernas tillstånd med någorlunda eftertryck.
I senaste Filter så berör Mattias Göranssons ledare mellanmjölkens land - och kommer fram till att Sverige, bokstavligt, inte alls är så unikt i detta avseende som vi vill tro. /Pontus J.
Brittiska semi-skimmed med 1,7% är ungefär lika fett. Dairy Council skriver om det, och mycket annat, på www.milk.co.uk/page.aspx?intPageID=43, där den extrafeta mjölken från Kanalöraserna också är värd att läsa om och klicka vidare kring, så pass att vallfodret till ens egna SRB:ar och Anguskorsningar får vänta på lagom långt vallfoder en junidag till då det gick åt en halvtimme till att snookla kring online i stället för att få gödningssnurran ut ur maskinhallen :)
SvaraRaderaPå island finns Nýmjólk (vanlig mjölk), Léttmjólk (mellanmjölk) och Undanrenna (lättmjölk).
SvaraRaderahttp://www.ms.is/Vorur/drykkjarvorur/hvit-mjolk/default.aspx
I Ungern finns bara två sorter om jag minns rätt, en som är lite svagare än standardmjölk, och en som är lite svagare än lättmjölk.
SvaraRaderaHär i USA har vi 0,5%, 1%, 2% och 3% som standard. Finns troligtvis andra fetthalter också. Och sen alla smaksatta mjölker och "mjölk" gjort av soja, mandel, andra nötter...
SvaraRaderaI Italien säljs scremato, som är ungefär som lättmjölk, men med ännu lägre fetthalt tror jag, parzialmente scremato mellanmjölksvarianten med ungefär samma fetthalt som i Sverige och intero, som har något högre fetthalt än i Sverige. Jag tror att varje mjölkmärke själv avgör den exakta fetthalten.
SvaraRaderahttp://www.luxlait.lu/en/produit/micro-filtered-pasteurised-milk
SvaraRaderaMVH
Hans
Medan mejerierna har sälkt mjölk med standardiserad fetthalt länge, så börjar de nu också sälja mjölk där både fett- och proteinhalten är standardiserade. De separerar alltså mjölken i dess komponenter och blandar sedan i hopp till en standardiserad fett- och proteinhalt. På det sättet kan mejeriet plocka undan endel protein till t ex osttillverkning.
SvaraRaderaTack för feedback! Har fått tips om ytterligare länder på Facebook-sidan. Så småningom kommer jag att redigera ihop dem till en mellanmjölks-bloggpost som, utan att göra anspråk på att vara heltäckande åtminstone demonstrerar sakernas tillstånd med någorlunda eftertryck.
SvaraRaderaI senaste Filter så berör Mattias Göranssons ledare mellanmjölkens land - och kommer fram till att Sverige, bokstavligt, inte alls är så unikt i detta avseende som vi vill tro. /Pontus J.
SvaraRadera