Bakom järnridån var läget ett annat. Så att säga. Att importera högteknologi, till vilket även den (idag) enklaste svartvita 8-bitarsdatorn tydligen räknades, gick inte alls. Inhemska märken fanns men var behäftade med fler problem än de svindlande priserna.
Istället uppstod en marknad för kloner. Enstaka exemplar och tekniska specar smugglades in och kopierades. Och när den ene lyckats kopiera, serietillverka och sälja maskiner som förmodligen betingade dyra priser med öst-mått mätt, så var den andre snart framme... Överlägset populärast blev ZX Spectrum, antagligen en kombination av dess framgångar i väst och dess enkla konstruktion (att klona en C64 med VIC- och SID-chip var betydligt krångligare).
När de var som hetast verkar kopiorna ha framställts lite varstans. Därför finns det en osannolik mängd Spectrum-kloner från östeuropa. Även några från andra länder, men kommunistdatorerna har något särskilt; omständigheterna kring deras tillkomst, och inte minst deras design. Eller vad man ska kalla det.
Som Хоббит, "Hobbit". Tolkiens bok var populär även i Sovjet, jämför bloggposten The Hobbit (1966) för en märklig filmupplevelse. Datorn lanserades 1990, alltså samtidigt som 8-bitarsdatorerna i väst konkurrerades ut av nya maskiner. Den hade också flera förbättringar -- eller vad man nu ska kalla ett CP/M-läge. Läs mer på Vassilij Khatjaturovs fan-sida, som får en näve guldstjärnor bara för typsnittet.
Hobbitens utformning får dock klart godkänt jämfört med en del andra pärlor... Uppgifterna om många av dem är, av förklarliga skäl, knapphändiga, om ens det. Många av dem verkar inte ens heta något särskilt.
Som denna noname-kopia. Huruvida tangentbordet verkligen är bättre än Spectrumens berömda gummitangenter eller bara ser bättre ut är en öppen fråga. Att lägga in massor med funktioner på varje tangent var för övrigt en Sinclair-specialare som är trogen originalet.
Spektr 48 hade latinska och kyrilliska bokstäver på sina membran-tangenter à la ZX81. Jo, gummitangenterna från 1982 var verkligen en förbättring...
Datorn med det förtroendeingivande namnet Byte (ej att förväxla med den vanligare modellen Bajt) är röd. Det lär även ha funnits en version med rosa tangenter.
Denna läckra metallicdröm heter tydligen Personal Computer, Composite.
Hur kan man stå emot en dator i guld? "Russian Spectrum".
Rumänsk är också Electronica Jet. Finns även i blått.
Ytterligare en höjdardesign från Rumänien! ICE Felix HC gjordes i en rad varianter. 85:an är min favorit. Pluspoäng för vad det än är som klossats in i expansionsporten.
Men slår något Spectrum-klonen Kvant? Hemdatorn som väl hade platsat 1959 är en av de sista klonerna, från 1993.
Till sist: Originalet. Så ska det se ut.
HCM: East-European Home-Computer/USSR m.fl. länder
ZX Spectrum 48 kb: Versions and clones from around the world
Wikipedia: List of ZX Spectrum clones
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.