Bilder från Robert Cummings blogg på Populär Astronomi: Komet ISON överraskar efter mötet med solen.
Astronomiska händelser som man inte behöver superteleskop eller ens kikare för att ta del av, det är vi inte bortskämda med. Solförmörkelser är ett kapitel för sig, annars är det kometerna som har bäst förutsättningar att fånga uppmärksamheten. De är inte så ovanliga som supernovor eller rejäla meteorier. De är oberäkneliga på så sätt att även de som kartlagts kan utgöra ståtliga himlaspektakel eller bli ännu en sudd någonstans, ingen vet på förhand hur det kommer att bli.
Det gäller i högsta grad ISON. (Det officiella namn som få använder är C/2012 S1. ISON står för International Scientific Optical Network, ett internationellt nätverk på ca 30 teleskop som tagit på sig att spåra efter rörliga föremål som exempelvis kometer.) Efter sedvanlig upphaussning - jämför Halley 1986 eller Kohoutek 1973 i De stora kometerna - så har den fått ett mer spännande öde än någon annan komet jag kan komma på efter Shoemaker-Levy. Det är inte ofta man ser nyhetsbevakning av det slaget i vanliga media. Kanske det blir en rejäl komet ändå?
Vilket verkligen är på tiden. Har vi inte haft en komet värd namnet sedan 1910?
Den välkända från det året är ju Halleys komet, som på bilden. Mindre känt är att en okänd kollega dök upp strax innan och stal en god del av uppmärksamheten: Den ännu större kometen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.