2013-11-17

Audiofili: Vidskepliga rika män

Om man går på storseans, reiki-kurs, healing eller någon annan utövad vidskeplighet så kommer man, enligt all erfarenhet, att stöta på en kraftig majoritet kvinnor. Varför? Vet inte. Innebär det att karlar är mindre vidskepliga? Det tror jag inte ett ögonblick. Men manlig vidskepelse kan ta sig andra uttryck. Utöver sjöfart, jakt och krig, områden med kraftig vidskeplig belastning som man av olika anledningar idag kommer i kontakt med långt mindre än för säg hundra år sedan, så kan man studera sport (jämför bloggposterna Certifierat kvack eller Snabbkurs i homeopati), vissa konspirationsteorier eller tekniska manicker som förbättrar prestanda av olika slag. Och då kommer vi in på vidskepligt ljud; jag skulle kalla det Vi-Fi om inte den förkortningen var upptagen. Eller varför inte Woo-Fi?

Audiofilin är en av vår tids mest respekterade vidskepligheter. Det påstådda målet är att få så ren ljudåtergivning som möjligt -- rakt och enkelt. Säkert stannar också många där; man skaffar en anläggning, spelar sina skivor, och gillar läget.

Men så diskuterar man prylar med likasinnade. Man lyssnar på deras anläggningar, går runt i affärer och på mässor. Och så kommer man på att hmm, blev det inte en viss skillnad när man bytte ut kabeln? Eller avmagnetiserade skivan, eller spelade hundratals timmar vitt brus genom hörlurarna? Trots att alla kablar som är tillräckligt bra är omöjliga att skilja från varandra i blindprovningar, att avmagnetisering av CD- eller vinylskivor inte har ett skvatt med ljudkvalitén att göra, liksom att varken hörlurar, högtalare [uppdaterat: artikeln fokuserar huvudsakligen på små hörlurar; högtalare är ett annat kapitel] eller mikrofoner blir bättre av breaking in.

Bilden ovan är på avmagnetiserar-grunkan Furutech DeMag. I artikeln finns även en pseudovetenskaplig förklaring till hur den är tänkt att fungera, inklusive en försäkran att en CD-skiva som avmagnetiserades innan den brändes lät bättre efteråt. Min favorit är ändå när de avmagnetiserar kablar och påstår sig höra skillanden:
Just like with treated CDs, a veil or haze was lifted and more and finer details were able to make it through to the listener. After this positive result, all other ferrous cables in residence had their time on the grey platter. Results varied but remained noticeable.
- Recension av Furutech DeMag, 6moons.com

Av någon anledning är skillnaderna alltid subtila men definitiva. Man försöker sällan att mäta dem. Blindtester verkar aldrig förekomma.

Furutech DeMag säljs av Svalander Audio för 20 625:-. Svalander verkar vara stora inom vidskepligt ljud. Här är en "kantskärare" som de säljer för 6 900:-.

CDSI fasar med hög precision CD:ns kant i 36 graders vinkel. Detta gör att ströljuset i CD:n reflekteras bort från CD-spelarens läshuvud och försvinner ut. Resultatet blir bättre ljudkvalitet i alla CD-spelare. Vanligen upplever man  tystare bakgrund, högre dynamik och fler detaljer.
Dessa grejor fungerar på exakt samma sätt som kristaller, distanshealing, frekvensmedicin, Atlaskotejusterande och så vidare.

Här en fin sammanfattning om företeelsen audiofili. Jämförelsen med religion (Pascals spelteoretiska argument för att det är smartast att tro på Gud) är synnerligen god:
Indeed, what keeps this debate going is really the lack of quantifiable evidence debunking the advantages of burn-in. Well, no one has disproven it, say audiophiles. Who are we to say what’s going on between between people’s ears, say manufacturers. It’s kind of a Pascal’s Wager for audiophiles: It costs them nothing, it does no harm to the headphones, and you potentially have more to lose not believing in burn-in than you do believing in it.
- Bryan Gardiner: Please stop 'burning in' your earphones, Wired 16 november 2013

Och hela branschen hakar på, särskilt som, förmodar jag, många av dem själva är troende... Och då kan man se proffs kläcka ur sig sådana här galenskaper på fullt allvar:
Många har upplevt hur stor skillnad det kan göra på ljudet att bara vända på stickproppen i vägguttaget.
- Svalander Audio: Faskontroll

30 kommentarer:

  1. På 80-talet minns jag att det fanns det en engelsman som hette Peter Belt som sålde tapebitar, pennor och små kabelkit som fick din musikanläggning och skivor att låta fantastiskt. Finns rätt mycket kul att läsa på nätet om denne man och hans produkter. Bla en recension från en välrenommerad brittisk Hi-Fi tidning där en journalist höjer hans humbug till skyarna.
    /HH

    SvaraRadera
  2. Kablar med tungt vatten... Wow.

    SvaraRadera
  3. Hos många ljudentusiaster som mycket skeptiska till dyra kablar, och annat som kostar skjortan är det vedertaget att "breaking in" av högtalarelement, har betydelse.

    Mina högtalare till stereon var demo-ex, så om dessa kan jag inte uttala mig.

    Emellertid köpte jag får ett par år sedan ett paket med en tidigare version av Dynavoice S-4 (ca 700 kr) och en T-amp för ungefär samma belopp till att till datorn.
    http://www.ljudfokus.se/produkt/dynavoice-magic-s-4-ex-black-oak/4855/
    http://www.eksitdata.com/shp/shp_showproduct.asp?prdid=326269982007602264183

    Här skedde verkligen en "Breaking in" som jag i princip inte hade förväntat mig på något i denna prisklass.

    Första intrycket var en verkligen en besvikelse, jag tyckte jag hade kastat pengarna i sjön. Ljudet var hårt,tunt och basfattigt, men när jag hade spelat 10-20 timmar hade detta försvunnit helt.

    (För ett år sedan köpte jag ett par bättre hörlurar i 1500 kr klassen. Där blev ljudet gradvis bättre när jag lyssnade via min stereoförstärkare, men här var ljudet rätt bra från början)

    SvaraRadera
  4. Folk som redan gått på att kablar måste vara vända en viss väg och att en fetare strömkabel till väggen gör skillnad är nog steget inte långt till att köpa produkter från dessa lurendrejare..

    http://www.machinadynamica.com/

    SvaraRadera
  5. Jag hade en av Sveriges värstingar på ljudområdet som arbetskamrat för några år sedan, när det här med tvinnade parkablar och allt vad det heter började dyka upp.

    När jag frågade honom om detta, svarade han enkelt att den bästa högtalarkabeln är den billigaste: Helt vanlig nätsladd, 230 Volt. Den har minst signalförlust. Resten är vidskepelse.

    SvaraRadera
  6. Glömde: Det här med att vända på kontakten kan faktiskt -men inte garanterat- avhjälpa brum i systemet enligt samma källa. Inget mer.

    SvaraRadera
  7. Vända nätkontakt med jord kan hjälpa om man har högt nätbrum i förstärkaren. En del nätdelar är inte konstruerade för att man har godtycklig fas och nolla till jord. I många länder kan man bara vända kontakten på ett sätt. Inte så i Sverige.
    Borde dock inte vara något problem i det prissegment vi pratar om. Billiga saker kan dock ha det problemet.

    SvaraRadera
  8. Den grymma -och farliga- lösningen tvangs många av mina kollegor till; Klippa jorden för att slippa brum i utrustningen i sändning.

    SvaraRadera
  9. Det med olika kablar beror nog lite på HUR man lyssnar.

    Jag läste en gång en artikel på webben om hur ett par killar kunde identifiera den högtalarkabel som användes om de visste visste vilken märke som användes. Om de däremot lyssnade blint gick det inte så väl.

    Dock, då den inte SÅ intresserade sambon som hjälpte till med blindtesten själv lyssnade blint, kunde hon konsekvent identifiera skillnader mellan två kablar då hon tyckte att en viss sångerska (Dilba)lät mer uttrycksfull på den ena av dem :-)

    SvaraRadera
  10. Till och med när de inleder en mening nästan trovärdigt lyckas Svalander balla ur...:

    "Man kan diskutera om det verkligen spelar någon roll vilken kvalitet du har på din USB-kabel. Den digitala informationen stäms av med checksummor och skickas igen om det skulle bli något fel. I teorin finns det alltså inte någon anledning att tro att man skulle kunna höra någon skillnad på USB-kablar.

    I praktiken visar det sig dock inte så enkelt. Många hör tydlig skillnad på olika USB-kablar vid avspelning av musik."

    Fantastiskt, om det inte vore för att ormoljeförsäljaren tjänar pengar på det skulle jag bara tycka det var kul att de som går på sånt här skiljs från sina pengar.

    SvaraRadera
  11. En av dom bättre produkterna inom ormolja måste väl vara guldpläterad toslink (optisk kabel).
    om man kikar på salander så kränger dom guldpläterad USB-kabel för nästan 750 kr per 0.6 meter.
    Milda makter.

    SvaraRadera
  12. Att läsa detta får mig osökt att tänka på humorprogrammet 'Mammas nya kille' i P3 där stackaren Pata från finspång tvinnat sin HDMI-kabel och efter upptäckten av detta var tvungen att se om alla sina filmer. :-)

    SvaraRadera
  13. Finns det nått värre än dom som skor sig på tveksamma produkter?

    Ja det skulle vara dom som kritiserar dem och samtidigt far med egna osanningar. Kanske för att få fler "likes" eller fler "delningar". Vad vet jag...

    Inspelning (/burn-in) är objektivt verifierbart och påverkar det mekaniska systemet.

    Var vänlig uppdatera texten.

    SvaraRadera
  14. Inspelning är säkert verifierbart när det gäller större högtalarelement. När det kommer till små billiga hörlurar är det nog väldigt tveksamt och det är väl det länken handlar om?
    /HH

    SvaraRadera
  15. Jag stryker högtalare. Det finns odiskutabel vidskepelse så det räcker.

    SvaraRadera
  16. Däremot tror jag att det är helt ovidkommande HUR en högtalare spelas in. Det är slitaget av materialen som är det avgörande, inte metoden hur det görs. Då börjar vi snacka tro på tomtar och troll...
    /HH

    SvaraRadera
  17. Farbror barbro då, nån som minns?.. Det finns inga genvägar tdpl

    SvaraRadera
  18. http://www.youtube.com/watch?v=Q_lWpDYgj4o

    SvaraRadera
  19. Så du stryker högtalare för att du insåg att det faktiskt spelar roll om man kör burn-in...

    Typiskt kvacksalvarbeteende att justera sina åsikter allteftersom.

    SvaraRadera
  20. Jag har ingen aning om "burn-in" spelar någon roll. Jag tvivlar fortfarande; borde inte tillverkaren leverera en färdig vara?

    Men i sammanhanget woo-fi spelar det ingen särskild roll. De galenskaper som folk - i normalfallet välsituerade, välutbildade vuxna karlar - ägnar sig åt på fullt allvar räcker och blir över.

    SvaraRadera
  21. Vad gäller en ovanstående kommentar att det inte spelar någon roll hur en högtalare spelas in, så är den i någon mån felaktig. Limmet härdar olika i infästningen mellan talspole och kon beroende på hur man gör. Det expertis som jag tror mest på brukar säga att det är bäst att lyssna lagomt mycket agomt högt på lagomt bra musik. Då härdar limfogen på bäst sätt.

    Det här gäller naturligtvis bara om högtalarelementet är nytillverkat, och skillnaden som kan uppstå är i princip försumbar. Men någon slags skillnad blir det, och för många kan det kännas skönt att göra "rätt". Alltså anbefalles avhållsamhet från inspelningsskivor.

    Jag tycker bloggskrivaren har missat den "bästa" ormoljeprodukten: shakti-stenar!

    Bästa parodin är annars http://www.coconut-audio.com/

    SvaraRadera
  22. 133ibasedg
    eriopolv
    72Gäller inte bara audioteknik, även instrument.
    Finns ett blindtest där musikexperter fått lyssna till violinister bakom ett draperi med både Stradivarier och nytillverkade instrument.
    Gick inte så bra för de ädla violinerna!
    Otis

    SvaraRadera
  23. http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/fredrik-strage-fortjanar-inte-gesaffelstein-annu-fetare-sladdar-med-guldplaterade-pluggar/

    Detta blogginlägg fick stor spridning...

    /Håkan

    SvaraRadera
  24. Jörgen N/ Jag tror inte högtalaren vet om om den spelar porrjazz, vitt brus eller grind-core. I det avseendet är inspelandet helt ovidkommande. Att man tar det lite försiktigt i början är väl en självklarhet.
    /HH

    SvaraRadera
  25. Jag var ytterst tveksam till kablars betydelse tidigare. Men när jag sedan jämförde och lyssnade så var det inga tveksamheter om att kablar spelar roll. Det är inga problem att höra skillnad på högtalarkablar (Och jo, jag har blindtestat).
    Jag kunde även utan problem höra skillnad på två USB-kablar.
    Det är självklart inte kablar som har störst inverkan på ljudet i en anläggning, men om man säger att kablar inte spelar roll och det inte går att höra skillnad, då har man inte lyssnat.

    //Jonas

    SvaraRadera
  26. HH - Om man ska vara petig leder musik kontra vitt brus till helt olika uppvärmning. Det ena är statiskt, det andra är - förhoppningsvis - dynamiskt. :)

    Sålunda i teorin olika limhärdning. Hörbar skillnad? Nä knappast.

    SvaraRadera
  27. Tillägg: En annorlunda limhärdning skulle däremot kunna ge en avsevärd skillnad i åldringsbeständighet för limfogen. Det förmodligen ingen roll under det här seklet, men förmodligen sedan. Att andra komponenter, som upphängningen, ger sig tidigare ignorerar jag. :D

    SvaraRadera
  28. - Vad jag förstår av att läsa mellan raderna i Strages intressanta krönika, så har han förstått det Peter skrivit i sin blogg om "Audiofili". Det är roligt!

    - Så här kommenterar min kompis Jan R. Fredrik Strages roliga och intressanta artikel i DN om "Audiofiler".
    DN. Kultur. Fredag, 22 november, 2013.
    http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/fredrik-strage-fortjanar-inte-gesaffelstein-annu-fetare-sladdar-med-guldplaterade-pluggar/
    Och Peter Olaussons blogg om "Audiofili: Vidskepliga rika män".
    http://faktoider.blogspot.se/2013/11/audiofili-vidskepliga-rika-man.html


    "Jag förstår deras synpunkter och de är korrekta.
    Det som slog mig var just att allt i livet egentligen bara är subjektiva upplevelser egentligen vad det än gäller...
    Hela livet handlar om religiös/placebo tro, inte bara audiofili som många älskar att göra sig lustiga över.
    Om min stereo är snygg och har kraftiga kablar och jag tycker
    det låter bättre trots att jag vet att det logiskt sett antagligen inte påverkar ljudet så är det som allt annat i livet:
    Är bilen rentvättad tycker man den går lite bättre.
    Har man dyra snygga möbler gör ju dessa samma jobb som billiga och fula.
    Men troligtvis trivs man mer i ett hem med dyra snygga möbler.
    Om ett tämligen ordinärt konstverk är gjort av en berömd person så blir det genast intressantare etc...
    Mina kablar är dyra och fina, jag hör ingen skillnad men
    jag MÅR bättre av dem och då blir det ännu roligare att lyssna på musik :)
    /Jan R."

    - Det tycker jag att att Jan kommenterade bra!
    Men, det enda jag är intresserad av är helt enkelt bara om det är sant eller inte,
    (detta om ljud och tekniska ljudprylar, som Strage och Peter skrev om).
    För oavsett subjektiva upplevelser, så finns det ju alltid en objektiv sanning!
    Fast intressant är det ju, vetenskapligt, psykologiskt och filosofiskt sett.
    /Mats Orveland.

    "Forum För Felfinnare"
    http://home.swipnet.se/fel/

    SvaraRadera
  29. Jag genomförde ett kort blindtest på USB-kablar häromdagen. Testdeltagarna bestod av min sambo och en kompis som inte är speciellt HiFi-intresserade. Kablarna som testades var en Vertere D-fi USB som kostar 790kr/m och den andra kabeln var en vanlig skrivarkabel. Bägge kablarna var en meter långa. Testet gick till så att jag satt bakom anläggningen och bytte kabel med jämna mellanrum. Deltagarna fick inte veta vilken kabel som spelades. Resultatet förvånade mig en aning, då jag är väldigt skeptisk till digitalkablars påverkan på signalen. Efter några omgångar var båda testpersonerna överens om att det fanns hörbara skillnader mellan kablarna. Däremot tyckte båda två att den billiga skrivarkabeln lät bättre.

    Även om testmetoden inte är fullständigt vetenskaplig tycker jag att resultatet var rätt kul.

    SvaraRadera
  30. Det test Otis talar om, stradivarier mot moderna violiner, nämns i wikipedia.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Stradivarius#Comparisons_in_sound_quality

    Sensemaker

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.