År 1910 har ju redan för länge sedan blivit döpt till "det stora kometåret". Redan den omständigheten att Halleys stora komet skulle dra fram öfver himlahvalfet inför våra blickar i år var ju kanske tillräckligt för att motivera benämningen. Kom så Innes komet helt plötsligt och dök upp på horisonten utan att vi förut haft en aning om dess tillvaro, något som naturligtvis gjorde att det innevarande året fick sitt rykte som kometår par préférence ytterligare stadgat.- Tidningen Kalmar, 25 februari 1910
När den stora kometen skulle anlända 1910 så vet ni att det blev ett liv och ett kiv. Det var inte så att den skulle kollidera med jorden, så mycket visste astronomerna, men vetenskapen hade levererat annat som folk kunde missförstå. Vid den här tiden hade man ju upptäckt den underbara spektroskopin som gjorde det möjligt att ta reda på vad någonting var gjort av bara genom att titta på det. Och när man studerade kometens stora svans så fann man att den innehöll cyanid. Detta giftmoln skulle jorden passera genom!
Att forskarna bedyrade att halterna var så små, så små, att de inte skulle märkas det ringaste spelade naturligtvis ingen roll. Folk oroade sig, grät och bad, köpte kometpiller, tejpade för nyckelhål, och "vägde rätt i handelsbon i nästan fjorton dagar" ...
Jag har ännu inte fått kläm på hur stor 1910 års kometpanik egentligen var. En anledning till att den nog var betydligt beskedligare än vad som ofta sägs är att Halleys komet var den andra på kort tid.
Den stora kometen skulle anlända i april, men redan i mitten av januari dök en oannonserad komet upp. Den syntes först från södra halvklotet, därav namn som Johannesburg-kometen eller Innes komet efter en astronom i den staden. Snart nog blev den synlig på norra halvklotet. Den bjöd tydligen på en rejäl show; som mest var den ljusstarkare än Venus, och svansen bredde ut sig över hela 50 grader på natthimlen, säger etthundra gånger månens diameter.
Många utgick givetvis från att det var Halleys komet, den stora omtalade. När folk minns 1910 års stora komet kan det mycket väl vara den i januari snarare än den i april.
Vi sitter där vi sitter nuDet torde även förklara denna annars mystiska detalj ur Nils Ferlins "Den stora kometen".
och har det ej så galet.
Den där kometen kommer ju
tre gånger i kvartalet.
Wikipedia: Great January comet of 1910
Relaterat på denna blogg: De stora kometerna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.