- Förra veckan så uppmanade vi Odla med P1:s lyssnare att skriva in frågor om biodynamisk odling. Och då skriver en lyssnare så här: "Jag undrar över de magiska inslagen i biodynamisk odling. 'Röllekablommor pressas in i urinblåsor från kronhjort, placeras i solen under sommaren, i marken under vintern och grävs upp på våren.'" Vad är detta, Daniel?- Biodynamisk odling och vikingarnas trädgårdar - Odla med P1, 8 april 2013 [från 7:30]
- Det är en del av de biodynamiska preparaten. Tänk dig en homeopatisk medicin för en sjuk jord. Så skulle jag nog vilja beteckna de biodynamiska preparaten.
- Och du säger homeopatisk, det betyder alltså att det är väldigt, väldigt svaga doser som sprids i kompost och över mark.
- Ja, man kan inte direkt tala om substanser som sprids utan snarare idéer och en kraft från de olika preparaten som stimulerar marklivet, mikrolivet, bördigheten, växtens möjligheter att kommunicera med sin omvärld genom rötter och så vidare. Det är att bygga upp en levande jord, går det ut på. Så det är inte så magiskt som det vill påskina. Men jag har stor respekt för de som tycker att det är knepigt.
[...]
- När man pratar om homeopati då, när man pratar om biodynamisk odling så blir det lätt ett stort hallå, och så blir det bråk, därför att det stora vetenskapssamhället betvivlar, har svårt att se hur de här preparaten som är så utspädda att det inte finns någonting kvar, att de skulle ha någon verkan. Finns det ett mått av tro i det här som du ser det, något andligt i detta med att odla biodynamiskt, som du ser det?
- Ja, det tycker jag, att tänka sig att naturen också har någonting utöver det rent materiella. För mig är det inspiration, så är det att vara ödmjuk inför det man jobbar med, och inte tycka att människor är så jävla bäst hela tiden...
Daniel Hörberg Björklund är ansvarig för utbildning av biodynamiska trädgårdsmästare på Skillebyholm. Han är också trädgårdsexpert, otroligt nog, på Göteborgs-Posten och andra tidningar sedan flera år tillbaka. Här intervjuas han av Gustaf Klarin som fått åtskilliga skeptiska frågor från läsare. Hur bra Gustaf är på att följa upp homeopati, gödsel i kohorn, ekbark i skallar och annat barnsligt vansinne -- tja, lyssna själva.
- Det är noll procent hokus pokus, men det är mycket från Rudolf Steiner, om jag får säga så.Här är en icke-antroposof som gått igenom biodynamikens grundval: Steiners föreläsningar om ämnet.
Anders Öhman: Rudolf Steiner om biodynamik - ett referat
Där framgår med förkrossande tydlighet att det snarare är frågan om hundra procent hokus pokus.
Mina egna försök i ämnet:
Faktoider.nu: Biodynamiskt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.