Häromdagen fyllde Carl Sagan år. Inte för att den som läser detta ska behöva påminnas om denne store populärvetenskapare. Som till exempel Kosmos, boken och TV-serien. Den lärde många mycket, och fick framför allt många fascinerade av vetenskap och verklighet.
...Alexander von Humboldt in his broad-gauge popularization of all science, published in the years 1845 to 1862, a work called Kosmos.
- Carl Sagan, Cosmos, sid 78
På en blogg som denna vill jag även tipsa om förlagan, eller vad den nu var; Sagan kände naturligtvis till den store naturforskaren och allvetaren von Humboldt, och hans verk nämns i en fotnot. Även 1800-talets Kosmos var populärt hållet, encyklopediskt, och blev vida läst och uppskattat.
Varför inte ta en titt på det? Så kan jag passa på att tipsa om den förträffliga boksamlingen på archive.org. Här finns inte lika mycket material som hos Google books, men det som finns är komplett och utan restriktioner.
Archive.org: Alexander von Humboldt, Cosmos, vol II (London 1849)
Jag kan även rekommendera den ryskamerikanske fysikern George Gamows bok med samma namn.
SvaraRaderaHm...? Ah, Kosmos på svenska, "Matter, Earth and Sky" i original (1958).
SvaraRaderaGamow är ett gott namn, vad gäller såväl trovärdigheten som förmågan att förmedla sina kunskaper i populär form. Även om ingen är ofelbar, jfr bloggposten Läget 1948.
Ang. Läget 1948. Intressant. Men inte för mycket skugga på Gamow ändå. 1948 kände man till en hel del av den moderna fysiken, men kosmologi och astronomi var inte så välutforskat väl. Ett annat intressant (och roligt) inlägg från Gamow 1948 är Alpher-Bethe-Gamow teorin, som också visade sig vara fel. http://en.wikipedia.org/wiki/Alpher%E2%80%93Bethe%E2%80%93Gamow_paper
SvaraRadera