Hur kommer det sig att "kvartingen", det vill säga mindre sortens buteljer*, är på sisådär 35 cl? Ska inte en kvarting vara en kvarts liter? Har det med EU att göra?
Kvartsbuteljen rymde en gång ca 32 cl eller ett kvarts stop, eller kvarter. Det blev 37,5 cl när de istället blev halvbuteljer av helbuteljer på 75 cl, och så nu 35 som känns lite för nytt för att vara intressant.
Inte för att flaskor alltid varit så standardiserade. En avspänd kvartsbutelj kunde helt enkelt utgöra fjärdedelen av en inte så noggrannt specificerad helbutelj, som varken behövde vara på en liter, ett stop, 75 cl eller någon annat bestämd volym. Fjärdedelar av mindre sort kunde nog göra skäl för smeknamnet krympling.
Se även Faktoider: En tysk böj
* Jag förstår naturligtvis att du vet vad det är, men för våra nytillkomna lyssnare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.