2011-09-20

Ingen fara med oljan

Uppdatering: Svenska Kustbevakningen fick verkligen besked tidigare än de sagt. Problemet: Larmmejl om oljeläcka lästes aldrig, GP 27 september 2011



Stabsvagten siger dog, at der ikke er fare for, at olien bevæger sig mod land. Den fortsætter nemlig mod nord.


- Indstiller opsamling af olie, DR P4 Midt & Vest, 12 september 2011

Oljan var den som läckte ut sedan Malta-flaggade Golden Trader (bilden) stötte ihop med en fiskebåt väster om Jylland den 10 september. Danska SOK (en del av danska flottan som närmast motsvarar vår Kustbevakning) och ett "miljöskepp" samlade ihop uppemot 50 kubikmeter tjockolja.

Sedan lade man ner arbetet på grund av dåligt väder. Oljan drev ju heller inte in mot land utan ut på Nordsjön. Problemet löst.



Den 15:e upptäcktes tjockolja som drev in mot Tjörn. I skrivande stund har man fått upp 200 kubikmeter, och att kratsa bort resten kommer att bli ett synnerligen drygt arbete.

Även om det inte är klarlagt med 100,00 % säkerhet att det är samma olja, så kan man förstå att Golden Trader-spillet inte behöver ha varit tjänstvilligt nog att upplösas ute på havet. Men SOK, som annars har goda kontakter med grannarna i öster, har inte sagt ett pip om att en skeppslast oförpackad olja är på driven.

5 kommentarer:

  1. "Men SOK, som annars har goda kontakter med grannarna i öster, har inte sagt ett pip om att en skeppslast oförpackad olja är på driven."

    Från (Svenska) Kustbevakningen:
    "Kustbevakningen fick den 14 september information från danska myndigheter att det skett en fartygskollision utanför Thyborön på danska västkusten föregående helg. Ett av fartygen fick hål i en bunkertank och olja läckte ut i havet. Kustbevakningen fick också en förfrågan om hjälp med överflygning av området. Kustbevakningsflyget flög över olycksplatsen samma dag och kunde då inte upptäcka någon olja i havet. Inte heller satellitbilder visade några tecken på att det fanns olja i havet mellan Danmark och Sverige.
    http://www.kustbevakningen.se/sv/hallbar-havsmiljo/nyhetsarkiv/utslappets-ursprung-inte-klarlagt/"

    Får nog ändå säga att SOK och Kbv verkar har samverkat i frågan, däremot har man ju inte hittat oljan om det nog är beroende på att den var ovanligt svårfunnen eller något annat är inte lätt att veta.

    SvaraRadera
  2. Det var intressant eftersom det första beskedet från KBV var att de *inte* fått minsta förvarning från SOK. Tack för den.

    SvaraRadera
  3. Med viss kännedom om hur myndigheter agerar så är det inte alls osannolikt att det första beskedet från KBV härrör från någon tjänsteman som inte har erhållit sagda information, medan pressmeddelandet härrör från en tjänsteman som *har* erhållit sagda information. Dåligt internt informationsflöde är ett vanligt symptom hos myndigheter, om den bakomliggande sjukan är revirpinkeri, personliga motsättningar, stuprörstänkande, inkompetens eller bara haltande rutiner kan man fundera över.

    SvaraRadera
  4. Läget verkar ännu oklart. Vilket är helt fel i sammanhanget; räddningstjänster o.dyl. ska gå absolut smärtfritt hinderfritt motståndslöst över alla de gränser.

    http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.732968-dansk-oljevarning-kom-inte-fram

    SvaraRadera
  5. Uppdaterade bloggposten med en länk om hur KBV fick besked samma dag olyckan inträffade, men att de inte läste det.

    Med tanke på det som Sarvi letade fram så var de i vilket fall som helst info tidigare än på torsdag.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.