- Säljer ni en färg som kallas "mumie"?Mumier användes länge på två sätt: som läkemedel och i färg. Det förra, i farmakopén betecknat som Mumia vera aegyptiaca, verkar ha kommit ur bruk i Sverige på 1700-talet - men ännu 1924 såldes det i Tyskland av stora firman Merck för 12 guldmark kilot. Jag har ingen aning om hur många köpare pulvret fann. Däremot förutsätter jag att förfalskningar var legio; även om äkta egyptisk vara uppenbarligen förekom.
- Ja, här har ni den.
- Minsann! Och här står det på tuben också. Är denna färg verkligen gjord på mumie?
- Ja, mald mumie och vallmo-olja.
Av beläggen att döma höll det i sig längre i konstbranschen. Kort efter sekelskiftet 1900 gick den egyptiska regeringen ut och krävde att handeln skulle stoppas, på det att landet inte skulle bli av med mumier. Först nu kom bruket till allmänhetens kännedom, åtminstone i USA (där jag ännu inte hittat uppgifter om medicinskt bruk). Dialoger som den ovan utspelades hos en mängd färghandlare.
Grinding up mummy in a paint factoryMumie gav en brun färg som, enligt uppgift, de gamla mästarna använde när de till exempel ville ge brunt hår en ljusdager; då kunde de ta lite mumiepulver på penseln och sedan måla ljusbrunt av den sort som blir gyllene i solsken.
En ung man malde mumiebitar på en stenskiva med hjälp av en annan sten. Mumiens huvud låg bredvid honom, liksom några ben. Då och då fuktade han det mörka pulvret på stenen med lite vallmo-olja.
Filling tubes with ground mummy
Hos en grossist, vars prislista visas upp för journalisten, kostade en hel mumie $175. I pulvriserad form gjorde man skillnad på kvalitéer: Thebe-mumie kostade $6 per pund, medan det från Memfis slumpades bort för $3.50. De var dryga, den handlare som tidningen besökt menade att en enda mumie räckte i två år.
Hanteringen förefaller närmast faktoid, men så här gick det alltså till. Då är andra historier mindre trovärdiga, som att man skulle använt dem till papper eller bränsle för ånglok - den sistnämnda uppgiften har vi fått från Mark Twain, vars troskyldiga försäkran är värd att återge: "Stated to me for a fact. I only tell it as I got it. I am willing to believe it. I can believe anything."
The Straight Dope: Do Egyptians burn mummies as fuel? (Nej.)
Wikipedia (ty.): Mumia
Bilder m.m.: New-York Tribune, 20 december 1903
Tipstack till John Houdi och den klentrogna redaktionen på Skeptikerpodden. Ni hade fel, och han rätt. Otroligt men sant.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.