Ibland får jag frågan om hur jag hittar alla dessa fel. Ibland är det mycket enkelt.
Ta matematikern, astronomen m.m. Johannes Müller von Königsberg (1436-1476), mer känd som Regiomontanus. På Wikipedia-artikeln om honom kan man läsa följande:
He was born in the Franconian village of Unfinden (now part of Königsberg, Bavaria) — not in the more famous East-Prussian Königsberg.
- Wikipedia: Regiomontanus
Utöver dagens Kaliningrad finns det en hel rad betydligt mindre orter som kallas eller kallats Königsberg, och då är det lätt att förväxlingar sker. Okej. Då googlar man "regiomontanus kaliningrad" och ser om så verkligen inträffat.
... changed his name, Johann Müller, for a Latin version of the name of his home town Königsberg (now Kaliningrad in Russia)
- Answers.com: Regiomontanus
En av stadens söner, den ledande matematikern och astronomen Johann Müller, (1436-1476), tog sig stadens latinska namn, "Regiomontanus".
- Rese-blogg, Kaliningrad 2006
... was born as Johann Müller in Koenigsberg (present-day Kaliningrad).
- Ad Meskens, Travelling Mathematics - The Fate of Diophantos' Arithmetic (Springer 2010)
Och så vidare. Det var väl inte så svårt. ;-)
Aldrig hört talas om Regiomontanus? Det hade Columbus, vilket var tur för honom. Det var nämligen i dennes Ephemerides, en sorts avancerad almanacka med astronomiska uppgifter, som upptäcktsresanden såg att en månförmörkelse skulle inträffa den 29 februari 1504. Med denna kunskap, som visade sig stämma, lyckades han göra ett oerhört intryck på de dittills fientliga indianerna.
Som anslutning till bloggposten om De missförstådda epicyklerna kan jag passa på att nämna att Regiomontanus använde geocentrisk matematik. Den dög alltså för att räkna ut en månförmörkelse flera decennier senare. (Det gick inte fullt lika bra med de astrologiska förutsägelserna.)
Jag förstår nog fortfarande inte riktigt ... Då räknar jag geocentriskt ut att solen om sisådär tre veckor kommer att börja gå upp tidigare på morgnarna.
SvaraRaderaSolens bana (om vi kallar den det) är skäligen enkel att räkna med, inklusive vintersolstånd och dagjämningar och vad det nu är. Det hade flera kulturer fixat långt före Aristoteles.
SvaraRaderaI det här fallet, och många andra, kommer man rätt om man söker källor så nära ursprunget som möjligt. D v s i detta fall är de flesta Tyska källor OK, medan Svenska eller Engelska blandar i hop Städerna. Och Svenska Wikipedia listar dessutom bara ett enda Königsberg.
SvaraRaderaJapp, det är en anledning till att göra till rutin att dubbelkolla på olika Wikipedior, åtminstone de större och "närmare"; om man räknar geografiskt eller "kulturellt" (eller vad man ska kalla det).
SvaraRadera