2010-06-30

Rumstemperatur (då och nu)

Ibland ställs frågan om det finns faktoider som inte stämmer idag, men som tidigare gjort det. Som regel gäller sådant teknik; rekommendationer och metoder som gällde för datorer, förbränningsmotorer, eller vad det nu kan vara för tio, tjugo eller femtio år sedan gäller inte dagens modeller, men handgreppen lever kvar hos de som en gång lärt sig dem.

Jag är till exempel osäker på om dagens batterier har "minne" på det sätt jag fick lära mig för, hm, jättelänge sedan. Då var det klokt att inte ladda om batterier i tid och otid, man skulle vänta tills de verkligen var urladdade - för om man laddade om ett batteri vid säg 50% laddning ett par gånger, så "lärde" sig batteriet detta, och därefter kom dess spänning att falla drastiskt efter att batteriet laddats ur just 50%.

Här är hur som helst ett förstklassigt exempel på en garanterad faktoid: vin som skall serveras vid "rumstemperatur". Det är inte våra +20 grader som avses, utan de 14-16 grader som våra förfäder var vana vid.

Faktoider.nu: Rumstempererat vin

10 kommentarer:

  1. Det förklarar att folk var bekväma med, att ha mera kläder inomhus. När skedde övergången, från omkring 15 grader, till dagens 20 grader? Antar att det var en glidande övergång, men under vilka årtionden?

    SvaraRadera
  2. Övergången till att ha varmare inomhus skedde när man gick över från att ha uppvärmning med ved- och fotogenkaminer till centralvärme.

    Då blev det vanligt att ha upp mot 24-25 grader i hem och kontor. Men när energipriserna steg drev man också stora energisparkampanjer med resultat att "folk flest" justerade ned temperaturen till runt 20.

    I ett normalt hem är skillnaden mellan 24 och 20 grader ganska många kronor per år medan det inte är lika mycket att hämta på att sänka ytterligare.

    SvaraRadera
  3. Det har ju talats om att ugnstemperaturerna i många recept snarast är anpassade efter vedspisar, idag tillagas i alla många kött och fiskrätter vida halva temperaturen jämfört med 30 år sedan.

    SvaraRadera
  4. Det får jag inte riktigt ihop. Menar du att många av dom recept, som folk använde 1980, var avpassade för vedspisar? I fall fick det folk att baka kött och fisk, på onödigt hög temperatur.

    SvaraRadera
  5. Just när det gäller matlagning så är det väldigt många som följer traditioner och inte ifrågasätter varför man gör olika saker. Nu har det som tur blivit bättre under de senaste åren.

    http://www.menyse.com/3.18641/recept/ratt-ugnstemperatur-kockskolan/

    SvaraRadera
  6. Tack Kurt! Jag såg en uppgift i den stilen för länge sedan och har funderat på den sen dess. Särskilt när kockar tipsat om att hålla lite lägre temperaturer. Häftigt att en tradition lever kvar i vardagen på ett så oväntat sätt... Liksom det "rumstempererade" vinet förresten, för att anknyta till bloggen.

    SvaraRadera
  7. Men om nu rumstemperatur för vin innebär 14-16 grader borde det väl stå på vinflaskorna att det är denna temperatur som gäller och inte rumstempererat? Kanske det står så redan på vissa redan?

    SvaraRadera
  8. Fritt ur minnet tror jag att det står så på de flesta, om inte nästan alla. Begreppet lever kvar även utanför etiketterna.

    SvaraRadera
  9. Apropå mat och energiåtgång. Vilket kräver mest energi: att tillaga snabbt på hög värme, eller långsamt på låg värme? Det gäller förstås med elektricitet. När det gäller eldade spisar vet jag redan, att snabbt på hög värme kräver mist energi. Det var därför woken uppfanns; för att spara bränsle, i det väldigt tätbefolkade Kina.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.