Försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar.
Pseudoscience, hoaxes, half-truths and other factoids – since 2007.
2010-02-21
Flygangrepp 1914
Omslaget på Kriegsbilder - Das Leben im bild, 40/1914: "Deutsche Flieger über Paris", "Tyskt flyg över Paris".
Den första tyska flygbombningen gjordes så tidigt som 30 augusti 1914. Tre bomber släpptes. De verkar inte ha gjort några nämnvärda skador på vare sig personer eller materiel. I likhet med en del andra spektakulära angrepp - som Pariskanonen (som kallats men inte var Tjocka Berta) eller ett senare krigs V-1 och V-2, med många fler exempel - kan man rimligtvis inte ha förväntat sig något nämnvärt militärt resultat. Syftet var snarare dels att visa fiende, egna och omvärld vad man gick för, dels "går det så går det".
Ordet dogfight är militär slang och har betytt vad det gör från början: Man jämförde jaktstrid (plan mot plan) med ett hundslagsmål. Det var just under första världskriget som begreppet kom i bruk; logiskt nog, eftersom det var då företeelsen först förekom.
Ur The Great War in Europe: Aerial Attacks on Paris
Intressant.
SvaraRaderaItalienarna slog tyskarna med tre år:
http://en.wikipedia.org/wiki/Aerial_bombing_of_cities#Aerial_bombing_before_World_War_II
MVH
Hans
Ja det var avgjort intressant. Jag var på vippen att skriva att Paris 1914 var de allra första flygbombningarna men lät bli (iddes inte kolla heller) och det var ju lika bra det. :-) Hade lika dålig koll på det som, vad hette det, italiensk-turkiska kriget 1911-12? Minsann.
SvaraRaderaTyskarna bombade England också, med luftskepp. Från början (1915) var det industrier som var mest intressanta, men sedan övergick man till London. Bombningarna hade en demoraliserande effekt.
SvaraRaderaDen erfarenheten i sin tur fick betydelse under det andra världskriget, för det tyska beslutet att övergå till att bomba engelska städer. Men det blev ju som bekant ingen demoraliserande effekt den gången, tvärtom.
Lars Ericson Wolke (professor i historia vid Försvarhögskolan, docent i militärhistoria vid Åbo Akademi) har nyligen kommit ut med boken "Bomba och bränn dom". Taktik och terror under 100 år av flygkrig. Det handlar väl främst om idéerna och besluten bakom bombkrigen, inte om olika tekniska lösningar för att ha ihjäl så många som möjligt.
SvaraRaderaI modern militärjargong är dogfight en virvlande svängande närstrid mellan flygplan alltså inte en beteckning på alla sorters flyg-mot-flyg-strid. Ifall du fäller en motståndare med missil på 18 kilometers håll innan ni kommit riktigt nära varandra har du alltså varit med i en luftstrid men inte i en "dogfight". Den svenska beteckningen "kurvstrid" förklarar utmärkt vad det handlar om.
SvaraRaderaSensemaker