2010-01-17

Bullen Berglund

Den här känner ni till. Vet ni vem Bullen är?



Bullen lagar chateaubriand (1935)

Erik "Bullen" Berglund (1887-1963) var skådespelare, sångare och regissör. Han medverkade på 30-, 40- och 50-talet i en mycket lång rad filmer. Jag har inte synat många av dem, knappt några när jag tänker efter, men gissar vilt att åtskilliga torde tillhöra de s.k. pilsnerfilmerna - vilket kanske, kanske inte, har någon koppling till korven. Hans stora intresse bredvid filmen var mat. Han hade rentav arbetat som kock, i Frankrike inte desto mindre, gav ut flera kokböcker, hade radioprogrammet Prat om mat, och kombinerade även filmen och maten i en serie matlagningsfilmer.

Som alltså visades på bio. Detta var ca 20 år innan Ria Wägner började laga mat i TV eller Folke Olhagen var "Novisen vid spisen" med Tore Wretman i radio, 40 år innan Mat-Tina föddes, osv. "Bullen" var ett veritabelt varumärke. Som mest satt det på ca 30 olika produkter.

På den officiella hemsidan www.bullens.se står ingenting om den akuta anledningen till att just denna konserv behövde draghjälp. Den varma sommaren 1953 drabbades det stora slakteriet i Alvesta av salmonella. Eftersom man levererade till stora delar av landet blev det en veritabel epidemi. 9000 insjuknade, 90 dog. Namnet "Alvesta" var oanvändbart i livsmedelsbranschen. Då och därför lanserade man korven på burk.

8 kommentarer:

  1. Är korven det enda som finns kvar? Det påstår i alla fall min pappa. Någon som kan komma på någon annan vara, som fortfarande säljs som "Bullens"?

    SvaraRadera
  2. Det finns Bullens varmkorv och Bullens pilsnerkorv. Samma innehåll men olika yttre utförande (varmkorvarna är längre och smalare och säljs vad jag vet bara i stora burkar om 40 st, medan pilsnerkorvarna ju säljs i betydligt mindre burkar)

    SvaraRadera
  3. Via "äkta vara" har vi dock fått läsa oss att allt var så mycket bättre förr, innan livsmedelsindustrin började manipulera!

    SvaraRadera
  4. Jag är skeptisk till det. Varufiffel lär ha hållit på i århundraden, kanske rentav årtusenden. Dessutom måste vi minnas, att näringsriktig mat var mycket dyrare, innan den började massproduceras. Det var därför som fattiga människor, blev under- och felnärda. Än idag svälter en sjundedel av mänskligheten, därför att dom inte kan få tag på den mat som finns. Själv skiljer jag på tillsatser och tillsatser. Det finns tre huvudsakliga kategorier:

    ¤ Ohälsosamma tillsatser.
    ¤ Onödiga tillsatser.
    ¤ Nödvändiga tillsatser.

    När det gäller den sista kategorin, kan jag rekommendera följande artikel i DN:

    http://www.dn.se/opinion/debatt/utan-tillsatser-i-maten-riskerar-vi-att-do-1.474095

    SvaraRadera
  5. Snubblade över Bullens köksbatteri, "bestående av 10 olika pjäser". Det är alltså en uppsättning kastruller m.m. Från Skultuna, 50 spänn för alltihop, i Husmodern nr 12/1935.

    http://runeberg.org/husmoder/1935/0008.html

    SvaraRadera
  6. Var det dyrt då? Eller var det så billigt, att dom flesta hade råd med det? Vet man inte det, säger priset inte så mycket.

    Förresten kom jag på en sak, med ett tidigare inlägg. Att en sjundedel av mänskligheten svälter, har egentligen inte att göra, med industriell mattillverkning. När människor lider av svält, kan det bero på två saker. Antingen är kommunikationerna så dåliga, att maten inte kommer fram till dom. Eller också är maten fysiskt åtkomlig, men dom har inte råd med den. I det senare fallet är problemet, att dom inte får pengar att köpa mat för. Det är helt enkelt frågan, om bristande välfärd.

    SvaraRadera
  7. Om vi använder oss av konsumentprisindex kan vi få en liten uppfattning om huruvida det var dyrt eller ej. 50 kr. då motsvarade 50 * 4417/153 = 1443 kr. (mars månads index använt). Säkerligen överkomligt för vissa och inte alls för andra...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.