2009-11-20

Pishtacos - fakta och fantasier

OBS: Denna bloggpost uppdaterades den 2 december 2009 - läs hela!
Fyra personer har gripits misstänkta för att ha dödat 60 människor och sålt deras fett och annan vävnad till italienska medhjälpare för att användas i kosmetika i Europa, uppgav de peruanska myndigheterna på torsdagen.
- "Liga handlade med mänskligt fett", SvD 20 november 2009 - DN, GP

Offren skall ha varit bönder och indianer. Hur mycket fett finns det på sådana? Bortsett från det moraliska och medicinska, hur går det ihop rent ekonomiskt?
Medical authorities have expressed scepticism about a black market for human fat, partly because of the wide availability of fat for use in surgical procedures.
- BBC: 'Fat for cosmetics' murder suspects arrests in Peru

Men enligt DN så kommer de fantastiska prisuppgifterna - 15 000 dollar per liter* för människofett - inte från köparna utan från de misstänkta. Man kan fråga sig om några seriösa köpare alls existerar - artiklarna nämner några anonyma italienare, vilket rimmar väl med legenden nedan.

* Uppdaterat: Flera medier återger nu uppgiften att nämnda pris skulle varit per gallon = 3,8 liter. Jag har inte fått denna version bekräftad, t.ex. den peruanska tidningen La República skriver just 15 mil dólares por cada litro (där "mil" är tusen, mille). Inte för att just denna detalj är avgörande. Men rätt skall vara rätt.

Pishtaco

I Anderna har det sedan länge berättats om pishtaco eller nakaq. Dessa dyker upp här och var och har ihjäl folk, bland annat för deras fett som används till smörjmedel eller kosmetika. Spanskspråkiga Wikipedia nämner källor som Alberto Tauro del Pino (1914-1994) eller Mario Vargas Llosas bok Döden i Anderna (1993). Det finns en rad lätt hittade artiklar, som av Oliver-Smith och Mayer från 1969 resp. 1991.

I den sistnämnda nämns ett exempel på hur folk tagit myten på allvar. 1969 greps två peruanska unga män av polisen när de försökte sälja flaskor med fett från människor till en jugoslavisk affärsman. Männen erkände och visade de begravda resterna efter fåraherdar som de dödat, styckat och kokat för att utvinna fett, "for what they believed was a profitable crime".

Brotten den gången var alltså faktiska, men motivet en fantasi. När de som nu gripits trodde att de skulle kunna sälja fett för 100 000 kronor litern, så verkar de ha gått på samma ödesdigra nit.


Uppdaterat 2 december
 Polisens uppgifter om de påstådda brotten verkar vara så orealistiska att misstankarna vänts mot dem själva. Kan särskilt rekommendera artikeln i Time, liksom de peruanska.

Peru's Fat-Stealing Gang: Crime or Cover-Up? - Time 1 december
Peruanska 'fettmord' kan dölja polisbrott - DN 2 december
En el Monzón no hay 'pishtacos' - La República 30 november
Denuncia sobre caso de 'pishtacos' pierde piso - La República 30 november

Jag har inte sett polisens beskrivningar av hur själva utvinningen gick till men den får inget högt betyg av expertisen. Det faktum att fett som råvara är mycket känsligt och alls inte lämpat att transporteras i PET-flaskor är ett annat problem. Med mera. En märklig uppgift som jag inte ser kommenterad är att ligan skulle ha arbetat i flera decennier, under vilken tid de borde ha upptäckt vad fett är värt.

Ur den peruanska pressen: För några dagar sedan gick den lokale polischefen i övre Huallaga [där morden skulle inträffat] ut och förklarade att det i hans område inte fanns försvunna anmälda i den grad som påståtts.
Días atrás y ante los medios de comunicación locales, el propio jefe del Frente Policial del Alto Huallaga, el general PNP Luis Valencia Hirano, declaró que en su jurisdicción no hay denuncias de desaparecidos y menos en la proporción que el general Eusebio Félix Murga declaró.
Jo, de påstådda italienska uppköparna har heller inte hittats. Och priset på $15 000 var per liter, inte gallon.


Wikipedia (sp.): Pishtaco
Anthony Oliver-Smith, "The Pishtaco: Institutionalized Fear in Highland Peru",
The Journal of American Folklore okt-dec 1969
Enrique Mayer, "Peru in Deep Trouble" om en bok av Vargas Llosa från 1984,
Cultural Anthropology november 1991

11 kommentarer:

  1. Finns det överhuvudtaget något bevis på, att någon använt mänskligt fett, för att tillverka konsmetika? Nazisterna gjord tvål av människofett, men det är det närmaste jag känner till.

    SvaraRadera
  2. De påstås t.o.m. använda bortopererad förhud till kosmetika. Källa: http://www.associatedcontent.com/article/146761/human_foreskins_are_big_business_for.html

    Rätta mig om jag har fel (det här är rätt sida att börja ett stycke med de orden), men jag har ett svagt minne av att tvålhistorien går tillbaka till antitysk krigspropaganda under första världskriget. Att det var ententens propagandamakare som hittade på att tyskarna gjorde tvål av människofett, som ett sätt att demonisera dem. Sedan om det experimenterades med sådan tvålar under förintelsen vet jag inte mer om.

    SvaraRadera
  3. Tvål av folk 1: Historien myntades (så vitt någon vet?) under första världskriget. Det förefaller att ha varit en notis om anläggning för hästkadaver som misstolkats.

    WP: Kadaververwertungsanstalt

    Tvål av folk 2: Under förintelsen kan det på inte ha bedrivits storskaligt, på sin höjd som försöksverksamhet. Konsensus verkar inte finnas.

    WP: Soap made from human corpses


    Jag finner det mycket intressant att studera hur nyheten från Peru återges och uppfattas. Av de fyra jag länkat till uttrycker bara BBC och DN tvivel på att köparna existerar, SvD och GP återger vad jag antar är TT:s artikel direkt.

    SvaraRadera
  4. Men man har ju utvunnit fett ur många andra intressanta organismer. Förutom de marina däggdjuren ( t ex olja och späck från kaskeloter), så har vi ju i Sverige kokat olja från t ex spigg.

    SvaraRadera
  5. Jag har sett ett foto av en glasburk med tvålar, som påstods vara gjorda av människofett. Dom ska ha använts som bevis vid Nürnbergrättegången, om jag inte mins fel. Att det inte finns något bevis för massproduktion, är en anna sak. Förresten, varför skulle man använda mänsklig hud till kosmetika? Jag kan inte se se någon möjlig användning för den.

    SvaraRadera
  6. Några prov på faktisk tvål fanns inte med i Nürnberg-rättegången. Det kan jag försäkra.

    Någon praktisk anledning: nej, det är svårt att se. Kristid med brist på allt men gott om döda människor är det absolut långsöktaste jag kan komma på. Eller kanske något magiskt tänk.

    Men: Sägnen har inget med logik att göra. Den lever kvar p.g.a. skräckel- och propagandafaktorn.

    SvaraRadera
  7. Fotit av glaburken med tvålar av människofett, kan ha presenterats i fel samanhang. Hur mycket av historien om "pishtacos", tror du egentligen på?

    SvaraRadera
  8. Pishtacos uppdaterad - måhända det var en skröna av annan sort?

    SvaraRadera
  9. Spanska är ganska obegripligt för mej. Jag har listat ut, att "cada" sannolikt betyder "fyra" (italienska "quatro"). Men det hela stycke som citeras, bordes följas av en översättning. Fast ingen Googleöversättning eller liknande, tack!

    SvaraRadera
  10. Nu vet jag inte vilken text du menar, men "cada" beyder 'varje'. (4="cuatro" på spanska.

    SvaraRadera
  11. Jag använde själv Googles översättningssida för att lirka ut substansen ur den peruanska artikeln. Förvisso finns fallgropar i sammanhanget - inget ni behöver påminna mig om - men det funkar tillräckligt bra tillräckligt ofta.

    Vilken översättningssida som helst kan tala om att cada betyder "varje", cada litro = "per liter". Eller att 4 = cuatro.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.