Walter Cronkite (1916-2009) var nyhetsankaret personifierat, så till den grad att begreppet anchorman om nyhetsuppläsare sägs ha myntats om just honom (själva ordet har en äldre historia). Även om ni inte känner igen namnet så har ni helt säkert sett åtminstone en skymt av honom i amerikansk film eller TV, kanske när han berättar att Kennedy är död, eller om månlandningarna, eller något annat stycke nyhetshistoria.
När han dog i somras så nämndes att han rentav blivit en eponym, alltså fått en företeelse uppkallad efter sig, i två europeiska språk:
Cronkite was the broadcaster to whom the title "anchorman" was first applied, and he came so identified in that role that eventually his own name became the term for the job in other languages (Swedish anchors are known as Kronkiters; in Holland, they are Cronkiters).
- Fox News: Famed CBS News Anchorman Walter Cronkite Dies at 92
Visste ni det?
Uppgiften återkallade av AP när den visade sig vara fel. På Fox hemsida ligger den kvar i skrivande stund.
Läs gärna en längre utläggning av Ben Zimmer: The Mystery of "Cronkiters" där faktoiden spåras genom åren. Den verkar ha myntats redan på 70-talet och förekommit lite varstans, även i uppslagsverk och liknande. Men ordentligt med luft under vingarna fick den inte förrän i och med dödsrunans publicerande på internet. Då var det å andra sidan kört, när den uppmärksammades av folk som visste bättre.
Det hade ju varit väldigt märkligt om vi hade haft en sådan eponym. "Björklundare", "Alfrediusar" eller liknande hade ju varit mer (men bara marginellt mer) troligt. Varför skulle vi eller holländarna uppkalla en yrkesgrupp efter ett nyhetsprogram som inte sänts hos oss?
SvaraRaderaDen bästa anledningen jag kan komma på att ta med oss i påståendet är att det är relativt små språk som inte är lika enkla att kolla som italienska eller tyska. Att det är ologiskt är ett mindre problem, ur faktoid-teoretisk synpunkt, då folk har en underlig men välbelagd förmåga att svälja ologiska resonemang. (Jag tror inte att de amerikaner som vidarebefordrat uppgiften ens funderat på hur välkänt CBS är i Europa.)
SvaraRaderaJa, björklundare hade väl varit det som legat närmast tillhands. Fast han var ju själv mr Aktuellt, så mr-aktuelltare hade det kanske blivit i så fall :D
SvaraRaderaJag, född 1980, var tvungen att googla för att ta reda på vem denne Björklund var. Så han är inte överdrivet känd.
SvaraRaderaMen den amerikanska skrönan ger oss hur som helst tillfälle att fnissa åt de troendes inskränkthet.
Visst, men poängen med en eponym är ju att du personligen inte behöver känna till personen alls. Hade "Björklundare" blivit en eponym hade du bara vetat att nyhetsankare kallades så, utan att behöva veta vem personen var alls. Det räcker ju att han var tillräckligt känd när eponymen uppkom. Och han var verkligen mycket välkänd på sin tid.
SvaraRaderaBjörklund och Alfredius får ursäkta men skall man säga ett namn i TV-branschen så får det bli Hyland. Hans kändisvärde motsvarade väl Johnny Carson och David Letterman ihop, ungefär.
SvaraRaderaSant, men vi pratade ju om vem som kunde blivit en eponym för nyhetsankare. Det var väl adrig Hyland? Eponym för "programledare" kunde han kanske blivit..
SvaraRadera