2009-05-17

Lösenord och atombomber

Richard Feynman hette en ung fysiker som arbetade med Manhattan-projektet. Vid ett tillfälle lyckades han, enbart genom att gissa, öppna en kollegas kassaskåp där topphemliga dokument förvarades - och sedan ytterligare två skåp som hade samma kombination. Han lämnade skojfriska lappar efter sig, vilket till att börja med skrämde slag på kollegan som trodde att det var frågan om spioneri.

Någon som kan göra om tricket? Gissa tre tvåsiffriga tal som en fysiker kan tänkas använda? (Som vanligt är "dold" text vit, och läses enklast genom att markeras.)

Ledtråd 1: > den första ledtråden är bokstaven "e" <

Ledtråd 2: > e är en matematisk konstant som används flitigt inom såväl matematik som fysik <

Svar: > 27 - 18 - 28, efter e ≈ 2,71828 ... <

Vad kan man nu lära sig av detta? Att lösenord som är lätta att komma ihåg men svåra att gissa egentligen inte är ett nytt problem - även om folk som behövde hålla reda på aldrig så många kassaskåp med kombinationslås knappast hade bråkdelen så mycket att hålla reda på som en genomsnittlig nätanvändare idag. Men som synes av exemplet ovan så kunde även intelligenta personer med extremt viktiga dokument falla i fällan, och använda en kombination som var lite väl lätt att gissa. (Relativt sett.)

3 kommentarer:

  1. Tja, numera lär många använda "kaffe" som lösenord.

    SvaraRadera
  2. Ett behändigt sätt att komma ihåg e:s decimalutveckling:
    e = 2,7 1828 1828 45 90 45

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.