2008-11-25

Gå i lera och sörja

I vad som kanske redan blivit en modern klassiker i sin genre, så påpekar en viss recensent att en viss författare har "noll koll" på skillnaden mellan lera och gyttja.

Nu finns det visserligen en skillnad mellan lera och gyttja (Wikipedia-länkar för den nyfikne). Men dessa skillnader hör till facket; något som man skall kunna om man är geolog, biolog eller relaterat. För resten av oss så är skillnaden vag och ofta obefintlig i vardagligt språk, och får gärna vara så. I synnerhet i sammanhang där skillnaden inte spelar någon roll, som i det aktuella fallet.

Spelar det verkligen inte någon roll?

Recensenten är förlåtande nog att räkna denna "enskilda brist" till de som "vi" kan "överse med" (men han fick ändå med det). För övrigt är recensionen också strålande. Så varför då ta med det? - För att recensenten är utbildad biolog? Så är det nog. (Jag vet inte om det är det faktiska skälet, men eftersom det är den mest välvilliga tolkning jag kan komma på, så väljer jag den.)

Även fel är relativa, och ju närmare samtalet kommer våra hemtrakter, desto noggrannare blir vi. Det är kanske det som är det svåraste med att skriva populärt; så att den oinsatte begriper, men experten inte hittar något att anmärka på. Och är det inte värre än så här - ja, då kan det kvitta. Så länge man inte skriver om geologi, biologi eller något relaterat.


När leran är tunnflytande kallas den gyttja

- August Strindberg, Ett drömspel (1901)

4 kommentarer:

  1. Men nu blir ju alla nyfikna förstås. I vilken faktoid står det om lera och gyttja?

    SvaraRadera
  2. ..? Jaha! Du trodde att undertecknad var inblandad i leran? Alls icke! Det rör sig om en helt annan bok. Jag nämner inte vilken eftersom jag tyckte det var mindre relevant. Den nyfikne tar naturligtvis enkelt reda på detaljerna. ;-)

    SvaraRadera
  3. Jaså, då förstår jag. När du skrev så kryptiskt om en bok och en författare så fick jag för mig att det var din egen faktoidbok det handlade om. Nyfiken är jag fortfarande så jag får väl försöka räkna ut vad det är för en bok.

    SvaraRadera
  4. Det var ju inte så svårt att hitta med Googles hjälp. Verkar som en intressant bok. Tack för tipset!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.