Det är inte ofta jag får tillfälle att citera denna publikation:
Nu skrotas av regering och riksdag en sedan Ådalen 1931 av politiska skäl icke tänkbar, och i lag sedan 1969 fastlagd, princip att upprätthålla vattentäta skott mellan polis och militär.
- Proletären, "Tragedin i Ådalen möjlig igen", 9 maj 2006
För så är det. Att militär under fredstid inte får sättas in mot det egna landets civilbefolkning var inte något som lagstiftades efter dödsskjutningarna i Lunde, Ådalen 1931, utan långt senare.
Våren 1932 fattade riksdagen ett beslut om inrättande av statspolis för förstärkning av den lokala polisen. Detta kan enligt mig ses som ett erkännande i skuldfrågan även från regeringen. Under sista månaden av året 1932 kom en knappt märkbar men betydande förändring i lagstiftningen gällande användningen av militär för stillande av uppror. Möjligheterna till utkallande av militär fanns kvar, dock med förbehåll att endast Konungen kunde besluta om dess utkallande.
- Emma Jönses, Försvaret i samhället (2007), C-uppsats på Luleå universitet
Ådalen är i sig en källa till faktoider. Dagens allmänna uppfattning om hur det gick till bygger på en filmatisering av Bo Widerberg och inte på historiska källor.
SvaraRaderaHåller med. Utmärkt exempel. Även om "skotten vid Lunde" i åratal varit ett obligatoriskt ämne på politiska kurser åt vänster, och det är visst inte alltid man beskrivit det hela så ordentligt som man kunnat.
SvaraRadera