2008-08-08

Olympiskt

Just denna dag går det inte att komma förbi denna samlingssida:

faktoider.nu: Olympiskt

Den olympiska freden - fint exempel på en missuppfattning som frodas även bland de som borde veta bättre. För det var alltså inte så, att de gamla grekerna upphörde att kriga under spelen; vapenvilan gick ut på att spelen inte skulle störas av krigen.

Olympen/Olympia - en helt liten, men också helt onödig, missuppfattning. För gudarnas berg Olympen ligger inte i närheten av orten Olympia.

Olympisk enhet - är lite tveksam till denna, har med den eftersom Simon Hornblower tar upp den i sin fina artikel "Olympic Peace". Grekerna uppfattade alltså inte spelen som en särskild symbol för hellensk enhet; åtminstone inte mer än de pyhtiska, isthmiska eller nemeiska. Och så fick jag tillfälle att ta upp den gravt faktoida bilden av de gamla grekerna som idel fridsamma filosofer.

Bland alla uppgifter på sidan så är nog detta min favorit, att det fanns hela fyra grekiska spel som hölls vart fjärde år. Inte en faktoid, men en visste-du-att av rang.

De olympiska ringarna - vet inte hur många som tror att det är en antik symbol, men eftersom uppfattningen förekommer och är enkelt vederlagd så är det inte så mycket att snacka om.

Den olympiska elden - ditto.

Olympiad - att ordet inte avser spelen utan perioden på fyra år. Här börjar petimäter-halten att stiga. Men så har jag också lagt den sist.


Bonus på Youtube: Olympia (inledningen) - Leni Riefenstahl dokumenterar Berlin-spelen 1936. Filmhistoria i kubik.

För övrigt så tycker jag att kolossala arrangemang och totalitära diktaturer passar varandra, på något egendomligt och kanske inte helt hälsosamt sätt.

3 kommentarer:

  1. Under de gamla olympiska spelen var det just så att man ingick vapenvila under den tiden som spelen höll på. Därefter återupptog man striderna igen. En annan intressant detalj under spelen var att de medverkande alltid skulle uppträda nakna. Av den anledningen fick ej gifta kvinnor vara närvarande. De dömdes till döden om de kom och såg spelen. Nakenheten kom från att gifta kvinnor tidigare hade kommit in utklädda som män. Gifta kvinnor var portförbjudna även innan det blev lag på nakenhet. Ogifta var däremot välkomna.

    SvaraRadera
  2. Nej, man upphörde *inte* med striderna under spelen. Den s.k. vapenvilan gick ut på att de som skulle delta i eller titta på spelen skulle få fri lejd. Se faktoider.nu för resonemanget.

    Vad gäller nakenhet o kvinnfolk så känner jag igen det du skriver, men vet inte i vilken grad uppgifterna stämmer. Anekdoten om kvinnan som klädde ut sig till man t.ex., sant eller osant?

    SvaraRadera
  3. Kvinnan ska ha hetat Kallipateria och smög in som förklädd man för att se på sin son som deltog som ryttare. Då sonen vann ville hon klättra över inhägnaden för att gratulera sonen. Klädnaden fastnade när hon kättra över och alla såg att det var en kvinna. Då fader och bröder var och hade varit olympiska segrare slapp hon dödsstraff. Men istället kom nu reglen att inte bara deltagare utan även tränarna vara nakna.

    Ok vapenvilan var som du beskriver. Det var de medverkande som fick fri lejd striderna utanför anläggningen avbröts inte.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.