Å aldrig att han drick en tår utan te doppa de mesta han rå med af de också. A hvad de kaffe ska vara starkt å salt!
- Laura Fitinghoff, Barnen från Frostmofjället (1907), kap. 1
Att ha salt i kaffet är inte en specifik samisk sed. En gång i tiden var bruket allmänt spritt. Det kan ha dröjt kvar lite längre i norr, men mer samiskt än så är det inte.
Den vanligaste motiveringen som brukar anges är att saltet skall ge smak åt smältvattnet, och i längden förebygga saltbrist. Men samer föredrar att använda friskt vatten om det är möjligt. (Dessa besked fick jag av Yngve Ryd, som vet vad han talar om.) Salt användes för smakens skull, såväl i norr som i söder.
Att ha en viss sorts ost i kaffet då? det känns iaf som en norrländsk tradition
SvaraRaderaAh, kahvijuusto - om sådan nyttjats söderöver så känner jag inte till det. Den har också använts betydligt senare, än idag sägs det. Och det är alldeles sant.
SvaraRadera