Kom med i det glada Konsumgänget!
Känns den igen? Den skulle ha spridits, om inte på affischer så åtminstone på material i butikerna... Men så småningom var det någon lustigkurre som kom på att man kunde pigga upp budskapet avsevärt endast medelst två prickar:
Kom med i det glada Könsumgänget!
Hi hi ... Frågan är när detta inträffade? Eller ... Om? Efter flitigt letande har jag inte ens lyckats pricka in årtiondet; 70- eller 80-tal? Än mindre hittat något exempel på reklamen, vare sig i original eller klottrat. Förfrågningar till KF liksom kooperations-tidningen Vi har inte gett några svar.
I brist på bedömningsunderlag så lutar jag åt att det är en ren myt, måhända framdrömd av en klottrare som tröttnat på "Jesus leverpastej".
Uppdaterad 7 november 2015
Efter snart åtta år har följande uppgifter om tidsperioden ansamlats i kommentarerna. Några få syftar på något annat än reklamkampanjer (som tältandet).
- 50- eller 60-talet (omtalad 70-talet)
- omtalad 60-talet
- 60-talet (omtalad början 70-talet)
- sent 70-tal
- före 1980 (omtalad 1983-84)
- 80-talet?
- Ca 1983-85
- 1984-87
- sent 80-tal?
- efter 1991, några år före 1997
- början 90-tal
- början 90-tal
- 90-tal
Men: Om dessa annonser inte är rena hjärnspöken så måste de finnas dokumenterade på bild.
Nejnej, det där minns jag. 90-tal måste det ha varit.
SvaraRaderaOK. Någon mer som minns?
SvaraRaderaKonsumgänget - Jag har fått information som preciserat tiden: efter 1991 men några år före 1997. En observation av reklamen har gjorts vid Coop på Amiralsgatan i Malmö, nära Folkets Park. Fler?
SvaraRadera(Tack till skånska kontakterna Anders och Max)
Har för mig att jag såg den i Åkersberga när jag var markant yngre, så början av 90-talet kan nog stämma.
SvaraRadera(den finns även refererad i nån av gästserierna som gick i Larson!)
Första gången jag hörde om denna myt var av en kompis i Göteborg 1983 eller 1984. Kanpanjen skulle ha varit "för några år sedan", dvs före 1980 i så fall...
SvaraRaderaAh! Då har vi ej förenliga vittnesmål. Den kan ínte ha inträffat ca 1980 OCH på 90-talet, så tillvida de inte körde den i repris, vilket jag håller för allra osannolikast. :-)
SvaraRaderaJag hörde om "kom med i det glada konsumgänget/könsumgänget" i början av 70-talet, och myten sades redan då ha inträffat "några år tidigare", dvs på 60-talet.
SvaraRaderaJag finner det ytterst osannolikt att kampanjen någonsin fanns, med tanke på att varje generation från 60-talet fram till 90-talet tycks ha sett den "med egna ögon för några år sedan"...
;)
Att vandringssägner har en fantastisk överlevnadsinstinkt har inte nödvändigtvis med människors behov av att fara med osanning, utan snarare behovet att läsa in symmetri och mönster där det inte finns några för att på så sätt skapa ordning. Jag har pluggat både filmkunskap och psykologlinjen, och har i båda ämnena häpnat över människans benägenhet att läsa in föremål, färger, former, kommentarer m.m. som helt enkelt inte existerar.
SvaraRaderaDet finns trots allt vandringssägner som snurrar runt vår planet sedan 20-talet, kanske ännu längre.
Men jag finner det osannolikt att det inte tycks finnas någon som helst dokumentation i form av fotografier eller film som stödjer en, i så fall, så spektakulär och rolig kampanj.
Såg ett inslag på Rapport eller Aktuellt för länge sedan där de gjorde sig lustiga över kampanjen. Tolkade som att det var just då kampanjen drogs tillbaka. Känns som 80-talet, men det är svårt att komma ihåg riktigt.
SvaraRaderaMattias
Det är ingen myt. Jag har själv sett skylten. Det var någon gång på 80-talet. Skulle tro 83-85...
SvaraRaderaJag är på samma linje som Alpha. Jag hörde historien av min pappa på 70-talet. Skulle ha utspelat sig innan dess 50-talet eller 60-talet.
SvaraRaderaKatarina
Vittnesmålen om tidpunkten för kampanjen, varierar med flera årtionden. Kanske för att folk använder minnets suddighet, som indikation på hur länge sedan det var? Som min pappa brukar säga, är det en dålig indikation.
SvaraRaderaDet var nån gång mellan sommaren 1984 och våren 1987, eftersom jag vet att jag såg det vid Spånga Station på väg till jobbet i Lunda industriområde.
SvaraRadera100% sant!
Jag har helt säkert sett reklam med "Välkommen till det glada Konsumgänget!" i början av 90-talet. Detta både i Växjö och i Alvesta, med och utan prickar.
SvaraRaderaI kommentarerna till den här snart sex år gamla bloggposten finns det flera som säger sig själva klottrat prickar:
SvaraRaderahttp://davidnessle.wordpress.com/2007/01/25/kom-med-i-det-glada-konsumganget/
Jodå, jag har själv sett affischen i T-banan. Kommer ihåg ett foto på ett gäng tonåringar /yngre vuxna. Sent 80-tal kanske?
SvaraRaderaSenare delen av 80-talet var det...jag har också sett reklamkampanjen med egna ögon (klottrade dock aldrig dit två prickar över o:et)!
SvaraRaderaJag har också sett den i tunnelbanan. KF måste ha jobbat hårt på att försöka framställa detta misslyckade reklamjippo som en myt.
SvaraRaderaMin mamma berättade den här historien redan på 60-talet:
SvaraRaderaDet helautspelade sig på en campingplats. I ett tält fanns ett gäng tjejer som jobbade på Konsum, och de hade målat ordet "Konsumgänget" på sitt tält. Under en kväll kom de i samspråk med ett killgäng och saker hände... Morgonen därpå hade killarna målat dit "Tack för" och de två prickarna ovanför o-et.
Nu har vi hört många "säkra" vittnesuppgifter i tråden; folk som "sett" denna kampanj själva.
SvaraRaderaJag säger bara en sak; "Pics or it didn't happen!"
Jag säger bara en sak: Använd inte semikolon i onödan!
SvaraRaderaJag har arbetat på KF:s reklamavdelning i Västerås och minns bestämt stortavlor där prickarna över lämpligt O lagts till... Har för mig att texten skrivits i Coop Timrs kursiv som var ett av KF:s egna typsnitt... Skulle påstå sent 70-tal, jag började 87 och då var kampanjen flera år gammal...
SvaraRaderaI den tryckta tidningen "Tarmen, tidskrift för nobelt skämt och personlig förföljelse", September 1954, utgiven av elever vid Karolinska institutet, (tillgänglig t. ex. på Kungliga biblioteket under signum: "Underv. Stud.-förh. Sthlm. Karol. inst. Tidskr.") finns på sid. 4 ett Alfabet, med två rader för varje bokstav, och under K står: "Konsumgänget kan förströ / om man byter o mot ö." Alfabetet är uttryckligen saxat ur gamla Tarmar, så versen kan vara äldre än så.
SvaraRaderaL.L.
Bästa belägget hittills!
SvaraRaderaTexten fanns i min butik, på Magnus Ladulåsgatan, ca 1990.
SvaraRaderaDet gick ett utbildningsprogram i början av 80 talet, tror det var någon form av språkprogram, där man tog upp just konsumgänget-reklamen och prickarna och dom beskrev just en reklamkampanj som går fel. Minns med stor säkerhet just detta inslag.
SvaraRaderaDet TV-programmet minns jag också att jag kollade på.
RaderaJag har sett annonsen med egna ögon. Det var i företagsekonomin i gymnasiet, där jag gick på tidigt 80-tal. Perioden den skulle varit publicerad på angavs till sjuttiotal. Min lärare hade den, under illa dold skadeglädje, som exempel på dålig reklam. Om den upprepades på nittiotalet vet jag inte, men det skulle i så fall kunna ha varit FÖR ATT den skulle bli en "snackis".
SvaraRaderaJag har sett den kampanjen själv och med prickarna ditritade. Detta var i Kristianstad ca 1984-87.
SvaraRaderaJag tycker det här är ett jätteintressant fenomen. Bara det faktum att flera personer enligt föregående inlägg "säkert" kan placera kampanjen från 50-talet till 90-talet (ungefär ett halvt århundrades spann!) gör ju att man funderar på sanningshalten. Så låt oss säga att det verkligen är en myt. Då blir det ännu jobbigare för mig, för jag ser själv den där reklamaffischen framför mig. Känner mig helt säker på att den fanns i anslutning till Konsumaffären hemma ungefär i slutet av 60-talet eller början av 50-talet. Och oskyldig som jag var tänkte jag aldrig på det där med extra prickar (på den tiden) - minns reklamen ändå.
SvaraRaderaKan jag ha fabricerat det tydliga minnet i efterhand?
Sorry, ska vara "..60-talet eller början av 70-talet."
SvaraRaderaMichael Hagström, företagsbibliotekarie på KF tror att det hela är en faktoid/fejknyhet.
SvaraRaderahttps://kf.se/det-glada-konsumganget-en-fejknyhet/
Kan också intyga att jag upplevt dessa reklamskyltar i Stockholm.
SvaraRaderaNågra år innann johan ausonious,laser mannen härjade(1992)
Detta då jag minns att en kampanj lite senare
Hade "hur länge ska han behöva vänta" med en bild på en flykting
Som vissa klottrade på.... med röd penna...
Något efter AIDS hände i Sverige då den hade en barnslig omskrivning.(1983)
Baserat på detta och hur gammal jag måste varit så skulle jag placera kampanjen
85-87
Bilder blir svårt då digitalakameror inte fanns, inte heller scanners..så om någon inte av händelse fick med en skylt på bild så...
Jag har inte sett denna kampanj på stan, trots att jag har varit med sedan mitten av sextiotalet. Däremot har jag sett bildexempel i någon bok jag har bläddrat i. Troligen var det en upplaga av Effektiv visuell kommunikation av Bo Bergström. Det bör ha varit någon gång på nittiotalet som jag såg detta exempel. Den boken finns ju i elva upplagor, så det kan vara svårt att verifiera…
SvaraRaderaDet var nån som gjorde en seriestrip om denna kampanj i slutet av 90-talet.emma Hamberg? Kanske vissa minnen kommer från seriestrippen.
SvaraRaderaVisst har kampanjen funnits, dock under väldigt kort tid på 1970-talet. Har själv sett den med egna ögon och kanpanjen togs t.o.m. upp i TV. På YouTube finns TV-inslaget bevarat. 14 min 15 sek in i programet finns inslaget.
SvaraRaderahttps://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=N1wCfyKS-zw