2009-05-01

Spiegelgasse, Zürich

På den inte särskilt iögonenfallande gatan Spiegelgasse i Zürich hade en besökare 1916 kunnat begapa två helt olika företeelser, som en ren slump föst ihop i rummet och tiden: På nummer 1 fanns Cabaret Voltaire där dadaismen såg dagens ljus, och på nummer 12 (eller 14, 16 eller 17, för att ta några alternativ jag hittat) satt Lenin och filade på en revolution.


Dagen till ära: 1 maj firades långt innan det blev en socialist-grej.

7 kommentarer:

  1. Jag vill påpeka, att revolutioner inte kan startas med flit. Det är en gammal faktoid, som Vladimir Uljanov gick på.

    SvaraRadera
  2. Flit, som i strävsamhet
    eller
    flit, som i avsiktlighet?
    /Sape

    SvaraRadera
  3. Lena, vad sägs om t.ex. Che Guevaras och bröderna Castros kubanska revolution, för att nämna någon? Gott om både avsiktlighet, strävsamhet och ytterst blygsam början..

    SvaraRadera
  4. Om februarirevolutionen 1917 var ett exempel på en folklig resning mot ett föråldrat system så kan bolsjevikernas maktövertagande i oktober knappast rubriceras som något annat än något som sattes igång med flit. Eller?

    SvaraRadera
  5. Jag menar ”med flit” i betydelsen ”avsiktligt”. Den så kallade kubanska revolutionen, var ingen riktig revolution. Den var ett militärt erövrande av makten, som på ytan liknade en revolution. Den ryska revolutionen bröt ut av sej själv, i februari (mars?) 1917. Det som hände i oktober (november?) samma år, var bolsjevikernas statskupp. Jag tror att månadsangivelserna varierar, beroende på vilken kalender man använder. Ryssland ska fortfarande ha använt den julianska, medan resten av den kristna världen hade övergått, till att använda den gregorianska. Rätta mej om jag har fel!

    SvaraRadera
  6. Lena, i så fall är problemet ditt speciella användande av ordet "revolution". Du verkar anta att det måste innebära någon sorts "folklighet", brett stöd och spontanitet. Det är i så fall ett helt personligt användande av ett ord som inte alls behöver innebära detta.

    SAOB: http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/213/54506.html

    SvaraRadera
  7. Okej, jag tänkte på "revolution" som historiskt begrepp. Där utgår jag från Peter Englunds analys, som den presenterades i essän "Bröderna Marx i Petrograd". När jag tänker efter kommer jag på, att ordet används i andra betydelser. Men den jag tänkte på är den mest relevanta, i det här sammanhanget.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.