2007-10-23

Färdigtjatat (?)

När har avlivandet av en faktoid lyckats?

Häromdagen lade GP ut en kort rubrik på hemsidan: strax skulle besked komma om vem som skulle få Nobelpriset i ekonomi. Några sekunder senare - är säker på att det var mindre än en minut - så hade denna ersatts av en rubrik att besked strax skulle komma om vem som skulle få Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne.

Innebär sådant att denna artikels bäst-före-datum kan skymtas vid horisonten? Kan man komma till en punkt där folk som går och tror att det finns ett nobelpris i ekonomi utgör undantaget? Finns det fler faktoider som motarbetats såpass effektivt att de så småningom kan börja räknas som undantag, ej regel?

I artikeln om Seattles tal nämns att en googling på ämnet ger betydligt fler träffar på sidor om myten än sidor som gått på den, vilket om inte annat innebär att facit ligger nära till hands för den som så bara kommer på tanken att den berömda texten är fejk. (Vilket å andra sidan ofta är den absolut svåraste delen när det gäller faktoider: den allra första misstanken.) Vardagligare exempel, som jag inte ens tagit upp (än), är att man skulle få mask i magen av att äta snö, att äggskal i stövlarna kan komma till nytta om man stöter på en grävling, eller att tvestjärtar gillar att krypa in i öronen på folk och vad värre är. Dessa uppfattningar är det väl ändå inte särskilt många som går och tror på nu för tiden..?

Å andra sidan sorterar ekonomipriset fortfarande (hos GP, DN och SvD, för att ta tre exempel) under rubriker som "Nobelpris". En halv seger?

3 kommentarer:

  1. Färdigtjatat i Sverige kanske. Men referenser till priset som ett "Nobelpris" stöter man fortfarande på i stor utsträckning i engelskspråkig media.

    SvaraRadera
  2. Bra poäng - faktoider kan ju utan vidare spridas mellan länder/kulturer, och frodas på ett håll långt efter att de mejats ner på ett annat. På (utomordentliga!) snopes.com finns det mängder med besynnerligheter som tydligen är tillräckligt spridda over there för att meritera avlivande.

    ...Hm, hittar faktiskt inget om economy-prizet där; däremot en knäpp grej om varför det inte finns något matematik-pris. Visste inte ens att ett sådant borde finnas. Ja ja.

    http://www.snopes.com/science/nobel.asp

    Få se om denna myt får någon spridning i Sverige nu. :-)

    SvaraRadera
  3. De senaste åren har det dock varit lätt av få intrycket att ekonomi-priset är ett slags pris i matematik, med tanke på alla spelteoretiker, då framstående ekonomer inte direkt växer på trän. ;-)

    (Den rena matematiken har ju för övrigt sin ege motsvarighet i form av utmärkelse.)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.