Om svaret är "ja" så kommer en följdfråga: Är du säker?
Fick tipset från signaturen Djinghis Khan på forumet Skalman:
Antalet valloner som invandrade och stannade i Sverige var knappt 2000 individer, de koncentrerades i vissa regioner - framförallt i järnbruken i Uppland, Bergslagen och Värmland. Således spred de sig inte över landet, och dessutom gifte sig valloner oftast med andra valloner, varpå spridningen hämmades ytterligare.Och nu blir det riktigt intressant:
Min erfarenhet är att det faktiskt inte alls är särskilt vanligt att släktforskare verkligen träffar på några vallonska anor - låt vara att praktiskt taget alla har hört berättelser om att de skulle ha sådana. Och det beror ju i sin tur på den ursprungliga vallonmyten, myten om det "vallonska utseendet", som egentligen bara är rasbiologiskt nonsens från slutet av 1800-talet men som anmärkningsvärt nog lever kvar och frodas bland dagens svenskar.
[...]
När rasbiologin spreds till det breda folklagret - åtminstone bland medelklassen - kring förra sekelskiftet fick man veta att svenskar = ljusa och långa, valloner = mörka och korta. Så om man hade en mörk person i släkten, innebar det att han/hon hade vallonskt påbrå. Och eftersom de flesta svenska familjer hade/har åtminstone någon mörkhårig eller kort släkting, blev plötsligt alla vallonättlingar. Eftersom vallonerna var kända som duktiga smeder, var det också acceptabelt och t.o.m. riktigt fint att ha dessa bland sina förfäder, till skillnad från tattare, slaver, samer och andra "smutsiga folk" som annars kunde tänkas vara upphovet till det "osvenska utseendet" hos ngn familjemedlem.http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?p=380678
Skrev till Sällskapet Vallonättlingar, fick ett intresserat men inte särskilt uttömmande svar:
Jag är inte någon expert på just denna fråga, men det där med att valloner alltid skulle vara "mörka i synen" har nog ganska dålig grund. Det var nog rätt blandat på den punkten. Desutom har ju ingiften i Sverige under många generationer blandat upp det hela rätt präktigt!Om det finns fler som stött på vallonska nitar i sitt släktforskande - dvs. rykten om påbrån som inte går att bekräfta - så får ni gärna höra av er.
Hur det förhåller sig med "tattare" har jag ingen kunskap om, men att det förekommit mycket "rasbiologiskt trams" genom tiderna är ju uppenbart.
På http://genealogi.aland.net/discus/ finns en sektion om etniska grupper där det förekommit en hel del sånt här, men den är avstängd numera. Vissa sådana här frågor har förekommit på forumet på vår hemsida också, men rätt begränsat.
Anders Herou
ordf SVÄ
Intressant! Jag har alltid tyckt att det verkar lite konstigt, på något vagt sätt, med alla som påstår sig ha valloner i släkten.
SvaraRaderaMen är det verkligen så enkelt om man tänker efter lite. Om det kom 2000 valloner till Sverige på 1600-talet, och de inte var helt ovilliga att gifta sig med andra svenskar, åtminstone efter några generationer i landet, så borde en betydande del av svenskarna ha åtminstone en vallon i släkten vid det här laget. Även om vallonerna bosatte sig i vissa delar av landet så har ju folk också förflyttat sig sedan dess.
Däremot är förstås de vallonska generna vid det här laget så utspädda att det knappast går att se på någons utseende.
/Hans
"Vallonerna gifta sig ogärna utanför sin egen ras" -- citerar fritt ur minnet från Rolf Nordenstrengs Europas människoraser och folkslag (1926). Eller "Till en början höll vallonerna sig mycket till sina egna", från vallonättlingarnas hemsida. Fast det höll ju inte särskilt länge.
SvaraRaderaOm utseendet någonsin varit påfallande så borde det ha varit tämligen utspätt även för hundra år sedan. Jag gillar verkligen förklaringen, men skulle gärna höra mer.
Bonus: Ordet "vallon" är nära släkt med orden Wales, välsk, valnöt och rotvälska.
Vad skrev Vallonsälskapet?
SvaraRaderaIntressant att få veta.
Lade till svaret från deras ordförande Anders Herou.
SvaraRaderaHan nämner en avstängd sektion på Anbytarforum, vet inte om det har att göra med de problem de hade med Datainspektionen häromåret.
Jag har vallon blod i mig min mormors pappa kom till sverige från vallonien innan eller under ww2 och min farmors pappas pappa var 100% vallon han med med vet jag med säkerhet. sen tycker jag inte att man kan säga att man har vallon blod i sig om ens släkting kom till sverige på 1500 talet eller så en drope räknas inte. Jag ser mig som svensk fast min är 50% vallon och min farmor 50%/15% (vet inte om hennes mamma var vallon)
SvaraRaderaIntressant med en "sentida" vallon - dem är det lätt att glömma bort. :-) Och visst har du rätt.
SvaraRaderaSer att jag har skrivit lite kostigt här, så kan det gå när man är trött. Det skall stå.
SvaraRadera"Jag ser mig som svensk fast min är 50% vallon och min farmor 50%/15% (vet inte om hennes mamma var vallon)"
Jag ser mig som svensk fast min mormor är halv vallon. min farmor är med vallon jag vet dock inte om hennes pappas mamma var vallon. men vilket fall somhelst är hon av vallonskt påbrå.
Ja man glömmer ofta dom "sentida" vallonerna.
min mormors pappa var med i kriget så vet inte hur han kom hit som soldat eller som barn med sina föräldrar ingen anning men värt att kolla närmare på.
Är självklart stolt över mitt vallonska blod med.MVH NORDIC
Jag hittade idag efter lite runtfrågande att min farfars bror hade släktforskat, ursprungligen så började min släkt byggas i sverige 1620 med Tossianconnyt och Liege Guillaume, Make och maka från Belgien :) Senaste mästersmeden i min släkt var min gammel farfars far som höll till i Lövsta.
SvaraRaderaPå min fars sida har det alltid talats om valloner. när detta undersöktes för ca 10 år sedan kunde man inte hitta några valloner, så nog kan det finnas blindspår. Det är emellertid ofta så att man inte kommer tillröckligt långt tillbaka för att vara säker. Vi hade tur med en linje som ledde till klanen Keith och då kommer man ner till den första könda släkting runtår 1000.
SvaraRaderanågon som vet vart man kan få tag på en ordbok, mellan vallonska och svenska? :D mvh V.W.
SvaraRaderaHär är en så kallad Swadesh-lista, med grundläggande vokabulär - räcker förvånansvärt långt. Om svensk-vallonska ordböcker finns så hittar jag dem inte. Engelska och franska är långt säkrare.
SvaraRaderaWiktionary: Walloon Swadesh list
Pratar inte valloner franska? Fast det kanske är en udda dialekt? Numera kallar dom sej gärna frankofoner (fransktalande). Det vet jag som läst i Dagens Nyheter, om Belgiens politiska problem.
SvaraRaderaHaha, liite sent att komma med kommentar nu.
SvaraRaderaMen i min släkt har det florerat rykten om att vi är vallonättlingar (inte detsamma som valloner vill jag påpeka, det är alldeles för länge sedan - hela 12 generationer har hunnit komma sedan dess, jag är den 13:e).
Jag har släktforskat via SVAR och riktigt grävt ner mig i gamla kyrkböcker och nedtecknat varje källa till husförhörslängder, lysnings- och vigselbok, flyttlängd, död- och begravningsbok, födelse- och dopbok och kyrkoräkenskap som jag tittat i och hittat mina anor i, samt även fått allt som jag har hittat från min morfars mormors mormors mormor och bakåt bekräftat via smedskivan 7.
Min morfars mormors mormors mormors farfars morfars far är: Crins van der Veecht (dragsmed) som kom till Sverige 1625.
Det finns en dragsmed, fyra generationer hammarsmedsmästare i familjen och en smedmästare.
Du är alltså ättling i 13:e led, till en belgisk invandrare. Namnet låter mer flamländskt än vallonskt. Men du har förstås varit jätteduktig, som har släktforskat så långt bak.
SvaraRaderaLena Synnerholm.
SvaraRaderahttp://www.idahanesahlin.se/bilder/VA.pdf
http://archive-se.com/page/182275/2012-07-21/http://www.vallon.se/medlem.htm
Crins Van der Veecht finns med i Vallonättlingen, det är ingen koppling jag har dragit helt själv. Dessutom sträckte sig dåtidens "vallonien" in på tysktalande områden också.
Okej, jag förstår hur du tänker.
SvaraRaderaSom flera nämnt så har folk alltid fått barn mad varandra utan att vara gifta med varandra och fadern kan vara en annan än på pappret, jag känner en kvinna vars riktiga far var hennes farbror. Angående utseendet så är det bara att titta på hur folk ser ut i Belgien idag, från flamländarna vid kusten till Liègeborna för att få en uppfattning om hur en Vallonättling kan se ut. När jag är i Belgien så ser jag många som liknar mig till utseendet både i Liège och i Belgiska Limburg där man talar Flamska. Vallonerna (och deras ättlingar)är ett folk av både Germanskt och Galliskt ursprung samt av de som alltid har bott där. Frankerna hade sitt maktcentra där som t.ex. Herstal=Härens Stall. Karl den store är född i Vallonien. Romarna var där i århundraden med trupper från stora delar av riket. På Bryssels flygplats blev jag inte särskilt uppmärksammad medans en arbetskamrat med blont nordtyskt påbrå blev grundligt visiterad av den i huvudsak Vallonska säkerhetspersonalen :-). Man kan se på folk vilket påbrå de har. Det finns ättlingar till tatarer i Sverige och turkar (Karl XII)samt "Galler" (kanske från Bretagne)som var trädgårdsmästare som kom hit. Antalet kan man räkna ut 2000 av 1 500 000 blir idag då vi är ca. 8 000 000 ättlingar till de som levde i Sverige då de kom? Om de fick många barn kunde inte alla få jobb på bruket och? Det finns väldigt många som har Finskt eller sydsamiskt påbrå i Mellansverige (skogssamer, fattiglappar). Jag roas ibland av tanken på att mina vallonska förfäder kanske mötte skogssamer i Västmanland på 1600-talet.(Trollfors, Lappträsk & dyl. tyder på Samisk närvaro)
SvaraRaderaVeecht är en flod i Nederländerna. de Geer är efter en annat vattendrag, geer betyder "friskt vatten" på det keltiska språk man talade bland belgiae.
SvaraRaderaJag vet inte riktigt vad du är inne på. Frågan jag lyfter är att det förmodligen finns många i dagens Sverige som oriktigt tror sig ha valloner i släkten.
SvaraRadera"Frågan jag lyfter är att det förmodligen finns många i dagens Sverige som oriktigt tror sig ha valloner i släkten."
SvaraRaderaEtt enkelt räkneexempel* visar att antalet vallonättlingar vida överskrider antalet invånare i dagens Sverige. Det är alltså så att en majoritet ("etniska")svenskar faktiskt är vallonättlingar, det är troligen svårt att hitta svenskar som INTE är vallonättlingar (kanske 1% "etniska" svenskar saknar vallonättlingar, det är den typen av statistiska siffror vi pratar om).
___________________________
* 1000 originalvalloner (lågt räknat!) * 2^(12 generationer (lågt räknat!)) * 10-faldig befolkningsökning sedan första halvan av 1600-talet = 41 miljoner vallonättlingar (lågt räknat!).
Sådana ”enkla beräkningar”, bygger på felaktiga antaganden om, hur många överlevande barn folk haft. I själva verket var folkökningen nästan noll, fram till industrialismen. Det berodde främst, på hög barna- och mödradödlighet. Jag har för mej att antalet vallonättlingar, faktiskt bara är några hundra tusen. Någon som kan bekräfta det?
SvaraRaderaVarsågod, Lena: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_demografi#/media/File:Sveriges_befolkningsutveckling.PNG
SvaraRaderaOkej, jag kanske överförenklade (också). Poängen är att man inte kan använda beräkningar, som slutar med fler ättlingar, än landet/regionen har innevånare. Dom måste det vara något grundläggande fel med. Jag vet inte så mycket om demografi. Men min kvalificerade gissning var, att dom räknat med för många överlevande barn.
SvaraRaderaJag tänkt ut andra argument, för ett begränsat antal vallonättlingar. Dom vallonska arbetskraftsinvandrarna, slog sej främst ner i Bergslagen. Under dom första fyra generationerna, gifte sej deras ättlingar, i huvudsak med varandra. Under dom följande par generationerna, gifte dom sej mest inom yrkesgruppen. Naturligtvis har barn fötts, utan att föräldrarna varit gifta. Om jag förstått det rätt, var dom en liten minoritet.
SvaraRaderaSäg att 2.000 valloner invandrat, i mitten av 1600-talet. Det på en befolkning i nuvarande Sverige, på ungefär en miljon. I mitten av 1800-talet, hade Sveriges befolkning växt, till 3,5 miljoner. Anta att det vid det laget, fanns 10.000 – 15.000 vallonättlingar. (Jag tror i alla fall, att det är rätt storleksordning.) 50 år senare börjar folk få för sej, att alla korta och mörka är vallonättlingar. Som resultat fick praktiskt taget alla släkter, ett ryckte om vallonska förfäder. Jag tror det är det orimliga i den slutsatsen, som bloggaren vill påpeka.
Jag har nu läst ”Svenskarna och deras fäder”, av Karin Bojs och Peter Sjölund. Enligt den var det bara cirka 1.000 valloner, som kom i början av 1600-talet. Det på en tidigare existerande befolkning, på åtminstone flera hundra tusen. Så jag tror dom bara gett ett obetydligt tillskott, till den svenska genpoolen, om man uttrycker sej så.
SvaraRaderava????
SvaraRaderadet var mer än vad jag visste! tack för info kommer nog ha nytta av den:)
Jag tror att det bara är cirka en procent av Sveriges nuvarande befolkning som verkligen är vallonättlingar. Utseendet har inget med saken att göra.
SvaraRadera