2020-11-25

Urgamla ur

- Zigguraten i Ur, delvis rekonstruerad under Saddams tid. Syns gubbarna framför? De är amerikanska soldater.

Abraham växte upp som Abram i "kaldéernas Ur". Om den staden lämnas inga andra uppgifter i bibeln än just att den låg i kaldéernas land. Vilket är en anakronism eftersom det folket dök upp först långt senare. Men det som avses är hur som helst Babylonien, Mesopotamien. I mitten av 1800-talet, då man börjat lära sig den krångliga kilskriften, hittades namnet "Ur" på tegelstenar från ruinstaden/högen Mugheir. Idag är man tämligen överens om att den nog var Abrams 'Uwr Kasdiy.

Den väldiga uroxen, utdöd på 1600-talet, fick inte sitt namn från Abrahams Ur. På vikingatidens fornnordiska hette den bara úr. Att djuret var viktigt indikeras av att U-runan fick sitt namn efter det.

Nu blir det lite trassligt – vilket nog beror på materialet – men "ur" i ord som urgammal har varken med Abrahams Ur eller uroxen úr att göra, och definitivt inte med klock-ur. Det är ett gammalt förstärkningsord för att beteckna ursprung. Att de tre ur:en kommit att förknippas med gamla ting skulle alltså vara ett sammanträffande – om jag inte läser helt fel i etymologierna.

Se SAOB: UR eller Elof Hellquist: ur 3 och ur 5.


1 kommentar:

  1. Vi har även (rester av) ett fjärde "ur", nämligen i uttrycket "i UR och skur". Detta "ur" är besläktat med verbet "yra" och betyder främst "duggregn". Teorier finns att runans namn lika gärna kan ha kommit från detta ord.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.