2007-12-28

Menlösa barns dag

...Hette denna dag ännu långt in på 90-talet, innan det föråldrade och numer förklenande "menlös" ändrades till det mer aktuella begripliga "värnlös".

Ordet finns inte i bibeln, där står det "gossebarn" el.dyl. Att alla gossebarn på upp till två år inom ett inte alltför begränsat området hades ihjäl borde rimligtvis avsätta sig i några historiska källor; sådana belägg lyser dock med sin frånvaro. Icke desto mindre såg evangelisten Matteus här hur Jeremias profetia från 31:15 uppfylldes: "Ett rop hörs i Rama", alltså det berömda ramaskriet. (Formuleringen med orten "Rama" saknas dock i Karl XII:s bibel. Vet inte om begreppet "ramaskri" är såpass relativt ungt som 1917.)

1 kommentar:

  1. Matteus och Lukas är för övrigt helt oförenliga när det gäller Jesu födelse. När jag läser dem får jag alltid intrycket av att båda oberoende av varandra anstränger sig å det grövsta för att förlägga händelsen till Betlehem trots att de inte har minsta belägg för att Jesus någonsin skulle ha satt sin fot (eller vad nu spädbarn sätter) där. I den folkliga traditionen tycks dock både skattskrivningen, barnamorden och landsflykten leva sida vid sida.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.