tag:blogger.com,1999:blog-37147210.post8052081582715804855..comments2023-12-18T01:10:52.701+01:00Comments on Faktoider: Mormors mat: kalvhjärnaHexmasterhttp://www.blogger.com/profile/10349935592161756034noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-65642035998941908762016-04-07T11:16:35.369+02:002016-04-07T11:16:35.369+02:00Carl-Johan Löfmarck jag är född 1935 så med krig o...Carl-Johan Löfmarck jag är född 1935 så med krig och ransoneringar ble det ju att ta vara på allt nyttigt i matväg. Bäverstek har jag ätit. Den var god. Kalvhjärna nån enstaka gång för farföräldrarna hade sålt stt hästuppföderi och flyttat till göteborg. Men panerad fårhjärna åt jag ofta på studentrestaurangen Mabillion i Paris på 50- och 60-talet. Karaktären var snarast bambamat under millionprogrammet, man nån gång provade jag det på en riktig krog och det var, rätt och kärleksfullt tillredd en delikatess. Men kalvbräss är godare, restauratör Mannerström har ett recept på hummer med kalvbräss som står himmelriget nära. Snöskator blir bra kramsfåglar i senare tonåren sköt jag och tillagade bröstbitarna inte så dumt men det behövdes en tre - fyra pp.jag sköt dom med kulgevär, 22 long.Och åt dem med kniv och gaffel.Carl-Johan Löfmarcknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-70106246795021451182010-07-05T08:43:22.473+02:002010-07-05T08:43:22.473+02:00Vad är rekordet i kalvsylta ?Vad är rekordet i kalvsylta ?papinstonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-70360902094873314612010-07-05T05:53:34.396+02:002010-07-05T05:53:34.396+02:00Den japanske tävlingsätaren Takeru Kobayashi (känd...Den japanske tävlingsätaren Takeru Kobayashi (känd för att vinna korvätningstävlingar) har ett inofficiellt världsrekord i hjärnätning genom att äta 8 kg kohjärna på 15 min (oklart om eller hur den var tillagad).<br /><br /><br />http://en.wikipedia.org/wiki/Takeru_KobayashiKurthttps://www.blogger.com/profile/02129475735150727429noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-48250226936377378972010-07-04T21:43:41.805+02:002010-07-04T21:43:41.805+02:00Gotlänningar äter med förtjusning fårhjärna (med ä...Gotlänningar äter med förtjusning fårhjärna (med ännu större förtjusning bjudes rätten till stackars oskyldiga fastlänningar, som inget ont gjort).<br /><br />Min salig mormors kokbok, från 1942, är en guldgruva för lite mer ovanliga recept. Speciellt inälvsmat har under senare tid blivit alltmer ovanlig. Jag tycker om att man har jakttidtabellen tryckt i kokboken, så man vet vad man kan skjuta till middag under året. :)<br /><br />Nu blev jag sugen på kalvtunga med potatismos och gröna ärter.Sarvinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-73405448835395828772010-07-04T20:57:49.333+02:002010-07-04T20:57:49.333+02:00Johan: Roligt att pricka in en icke-mormors-maträt...Johan: Roligt att pricka in en icke-mormors-maträtt... Vart går hjärnorna idag tro? Köttfärs?<br />Hans: Uj... OK, dessa numer strikt kontinentala delikatesser får möjligen kanske eventuellt prövas vid tillfälle. När omdömet dövats av dussinet Leffe, eller så.Hexmasterhttps://www.blogger.com/profile/10349935592161756034noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-68195730509140483942010-07-04T19:33:04.297+02:002010-07-04T19:33:04.297+02:00Min salig mormor inskärpte alltid i oss barnbarn a...Min salig mormor inskärpte alltid i oss barnbarn att man måste lära sig att äta allt och aldrig vara kräsen. Det enda undantaget var just ölsupa, som hon under barndomen hjärtligt avskydde. Ölsupa fick man vägra att äta.Johan Ahttps://www.blogger.com/profile/10908066751077487536noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-28904379641620233572010-07-04T15:30:40.069+02:002010-07-04T15:30:40.069+02:00Slipper kalvhjärnor?
Delikatess - googla "ce...Slipper kalvhjärnor?<br /><br />Delikatess - googla "cervelle de veau" och återkom. Jag gillar i.o.f.s personligen bättre rognons de veau.<br /><br />MVH<br /><br />HansAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-66222022514837544612010-07-04T10:14:57.794+02:002010-07-04T10:14:57.794+02:00Sagogrynen ger främst struktur, jag har bara ätit ...Sagogrynen ger främst struktur, jag har bara ätit dem i saftsoppa. Annars äts ju stärkelsen från sagopalmen traditionellt på t ex Borneo i form av ett tapetklister som de suger i sig. Det har säkert haft en stor betydelse som en stabil kolhydratkälla, medan mycket annan mat är högst säsongsbunden.<br /><br />Fårhjärna äts ju traditionellt till frukost i t ex Iran:<br /><br />http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/03/12/AR2009031203339.htmlKurthttps://www.blogger.com/profile/02129475735150727429noreply@blogger.com