tag:blogger.com,1999:blog-37147210.post7502547918307374005..comments2023-12-18T01:10:52.701+01:00Comments on Faktoider: Ett storverk om ordHexmasterhttp://www.blogger.com/profile/10349935592161756034noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-63633516245382985202022-12-27T16:04:43.936+01:002022-12-27T16:04:43.936+01:00"När deras frodigare fäder ville bli lika ele..."När deras frodigare fäder ville bli lika eleganta kunde kragarna bli veritabla halsjärn över tjocka nackar; gradvis blev ansiktsfärgen allt mörkare; för att så småningom få bäraren att tappa medvetandet eller få ett slaganfall, eller både och."<br /><br />Finns det några belagda fall av det? Med tanke på allt snack och alltför åtsittande korsetter.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-89764542271432414342022-12-03T10:56:20.851+01:002022-12-03T10:56:20.851+01:00Jag har försökt att förenkla "receptet" ...Jag har försökt att förenkla "receptet" så det passar både kroppkaka och palt, som jag inte har några som helst betänkligheter mot att klumpa ihop. Men tack för preciseringarna! Blir också sugen här borta …<br /><br />Det märkligaste är att Hellquists icke-definition av kroppkaka fick stå kvar. En påminnelse om att ingen är ofelbar?<br />Hexmasterhttps://www.blogger.com/profile/10349935592161756034noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-47697413753219803552022-12-02T08:44:02.102+01:002022-12-02T08:44:02.102+01:00Som paltälskare måste jag protestera lite över att...Som paltälskare måste jag protestera lite över att receptet i detta sammanhang "klumpas ihop" med det på kroppkaka. Kroppkakor har jag inte själv gjort, så det är möjligt att receptet här är helt korrekt, men palten (åtminstone den som förknippas med Piteå) har inte pressad potatis utan riven (eftersom den till övervägande del görs på rå potatis), inte stekt fläsk i sitt inre utan rimmat (om det inte är flatpalt för då saknas fläsket helt), samt innehåller förutom potatis avsevärda mängder mjöl och en väl avvägd mängd salt (även saltmängden i kokvattnet är viktig). Sen brukar jag själv steka överblivet fläsk och servera vid sidan om, men det är inte något nödvändigt tillbehör. Däremot rikligt med smält smör och lingonsylt. (Blir sugen bara av att skriva detta.)<br /><br />Nu har varje släkt sitt eget paltrecept, så det är säkert en och annan som inte håller med om ovanstående, men de har FEL.<br /><br />Det finns dock olika recept även när det gäller kroppkakor. Jag har till exempel blivit serverad ölandskroppkakor, som var gråa och mycket lika palt, med mestadels rå potatis till skillnad från den vita kroppkakans kokta.<br /><br />Vad gäller definitionen av kroppkaka i den etymologiska ordboken, så skulle jag tro att kroppkakor (och palt) fanns även innan potatisen började odlas mer allmänt, och naturligtvis inte gjordes på samma recept som nu. (Ett argument jag har dragit fram då någon hävdar att RIKTIG palt inte kan ha vetemjöl, eftersom vetet inte växer bra i norra Norrland. I så fall innehåller RIKTIG palt heller inte potatis.) Så definitionen har säkert varit fullständigt korrekt en gång i tiden, även om man kan hålla med FGB om att den vid tiden för hans recension lämnade en del att önska.Spiringhttps://www.blogger.com/profile/14234942542081576333noreply@blogger.com