tag:blogger.com,1999:blog-37147210.post3666006978386800498..comments2023-12-18T01:10:52.701+01:00Comments on Faktoider: Världens bästa chiliHexmasterhttp://www.blogger.com/profile/10349935592161756034noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-30655156583644595732012-11-24T12:51:11.877+01:002012-11-24T12:51:11.877+01:00Jodå, den är visst åtkomlig: http://open.spotify.c...Jodå, den är visst åtkomlig: http://open.spotify.com/track/5doTACV27khA6nVnGtoz4x. Dessutom fins en moderniserad version här: http://bacon.hornfeldt.se/februari-1-chili-directors-cut/ Erik<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-42661157429277335192010-04-28T13:48:38.288+02:002010-04-28T13:48:38.288+02:00Bra tips:
Spiskummin = Cumin, Cuminum cyminum
(Brö...Bra tips:<br /><a href="http://sv.wikipedia.org/wiki/Spiskummin" rel="nofollow">Spiskummin</a> = <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Cumin" rel="nofollow">Cumin</a>, <i>Cuminum cyminum</i><br /><a href="http://sv.wikipedia.org/wiki/Kummin" rel="nofollow">(Bröd)kummin</a> = <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Caraway" rel="nofollow">Caraway</a>, <i>Carum carvi</i><br /><br />Kummin-liknande namn används om spiskummin även på andra språk, som franska, spanska, italienska...<br /><br />Receptets "chilipulver" måtte vara pulvriserad chili, <i>chili powder</i>? Tar mig friheten att justera. (Spelar nog ingen större roll ändå.)Hexmasterhttps://www.blogger.com/profile/10349935592161756034noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-35174344878812285772010-04-23T14:55:55.552+02:002010-04-23T14:55:55.552+02:00Ja, man blir ju onekligen sugen att prova en rikti...Ja, man blir ju onekligen sugen att prova en riktig Texas Chili. Men man kanske får lov att lossa lite på Tolberts tyglar :-)<br /><br />Det "Texans" i gemen tycks vara överens om (de webbifierade åtminstone) är att det inte ska vara några bönor i. Men tomat och gul lök verkar förekomma. Nån enstaka använder köttfärs, men det genuina tycks vara att köttet helgrillas (gärna i närvaro av en rykande bit hickory) och därefter hackas upp innan det åker i grytan.<br /><br />Sen är frågan vad som avses när de pratar om "chili powder" eftersom det kan betyda pulveriserad torkad chili, vilket vi köper i burk under namnet "Chilipeppar", eller kryddblandningen med chili, oregano, spiskummin m.fl. som heter "Chilipulver" i hyllan. Stor skillnad.<br /><br />(Apropå kryddor är ett tips att alltid vara på sin vakt när det står <i>kummin</i> i ett översatt recept. Allt som oftast står det <i>cumin</i> i originalet, och det är ju <i>spiskummin</i> och inget annat. Läge att låta bröd-, ost- och brännvinskryddan stå alltså)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-18815642658513711972010-04-16T14:59:32.814+02:002010-04-16T14:59:32.814+02:00Det låter grymt gott men jag får nog ta en tredjed...Det låter grymt gott men jag får nog ta en tredjedels sats; har ingen så stor gryta.Engannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-32712086315108807852010-04-16T13:13:20.296+02:002010-04-16T13:13:20.296+02:00Då får vi väl kalla min mammas tama imitation, för...Då får vi väl kalla min mammas tama imitation, för "köttfärs och bönor". Serveras med vitt bröd, alternativt grahamsbröd. Sedan finns det chili sin carne också, fast det är väl en annan historia.Lena Synnerholmhttp://foxtail.nu/foxtailwiki/pmwiki.php?n=SHI2.LenaSynnnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-11181081978812540042010-04-16T12:11:14.856+02:002010-04-16T12:11:14.856+02:00http://bacon.hornfeldt.se/http://bacon.hornfeldt.se/Anonymousnoreply@blogger.com