2009-06-30

Vaccination och autism

Nästan alla faktoider, myter och rykten jag studerar är fullkomligt oförargliga. Det värsta som kan hända är att man känner sig blåst - ungefär.

Och så finns det de som har helt andra konsekvenser. Denna är en sådan: Vaccinering är farligt. Det kan leda till autism. Med mera.

Varpå välmenande föräldrar låter bli att vaccinera telningarna. Vilket, när en sorts kritisk massa börjar uppnås, leder till att sjukdomar som vi sluppit i åratal plötsligt dyker upp igen. Trots att vaccination borde vara en icke-fråga.

På så sätt är det en grym version av The Darwin Awards. Fast de som sprider dessa vanföreställningar riskerar inte sig själva, utan sina barn, och andras barn.

Tankebrott skriver längre, utförligare och i stort sett så som jag skulle vilja i ämnet, så jag länkar dit istället: Den dödliga propagandan sprider sig till Sverige. (Rubriken är, tyvärr, inte överdriven.)

Själv nöjer jag mig med ett citat som är trovärdigt trots att det kommer från nätet:

Rapporter som talar om risk för att vaccinet leder till autism och andra mycket allvarliga tillstånd har till och med motbevisats i upprepade vetenskapliga studier. De svenska vaccinationerna ger en mycket god skyddseffekt och har inga eller få nackdelar och risker. Det finns många bevis på att risken att få allvarliga bestående men och handikapp som till exempel blindhet, dövhet och andra svåra hjärnskador har minskat genom vaccination.
- Vårdguiden:

2009-06-29

Lördagsfråga: Passchendaele


Högst upp en flygbild över samhället Passchendaele i västra Belgien, tagen någon gång före stridigheterna 1917.

Under den en flygbild tagen över samma område efter det s.k. tredje slaget vid Ypres, 1917. Den vita strukturen i den nedre bilden är kyrkruinen.

Det finns gott om markbilder från platsen, men jag har inte sett några som gett riktigt samma överväldigande intryck som detta par.


Wikipedia (eng.): Battle of Passchendaele; Passendale (som den återuppbyggda orten heter idag)

Annat exempel:
Utställningen An Impressive Silence, Archives New Zealand: Aerial view of Otto Farm, near Passchendaele

2009-06-28

2008 års bokförsäljning

Sammanlagt 4.365 nya titlar gavs ut under 2008 och såldes i närmare 23 miljoner exemplar. Det ger 5.200 sålda exemplar i genomsnitt per titel.
- DN, 15 juni 2009

Eftersom listan är mycket obalanserad på så sätt att ett helt litet antal titlar sålt extremt stora upplagor, och så vidare hela vägen ner till stora mängder fewsellers, så torde min egen (11.000 sålda under 2008) ligga en god bit in på rätt sida. :-)

Å andra sidan så är genomsnittet i sådana snedfördelade sammanhang ofta mindre intressant än medianen - jämför företaget där nästan alla tjänar under medel, nämligen eftersom högste chefen tjänar betydligt mycket mer än gubbarna på golvet (kallas sådana sneda fördelningar något särskilt?). Hur mycket den "mittersta" boken i listan sålde vet jag inte alls.

2009-06-26

Mannen i syretältet

För den som är intresserad av myter och halvsanningar som vandrar runt är detta en intressant tid. Inte minst i natt, när man kunde följa hur otaliga sajter försökte förhålla sig till Nyheten; sant eller inte?

Undras hur många som publicerade det som ett faktum innan de var säkra på att det var det.

Men även efteråt frodas mytbildningen, jag har redan fått syn på några intressanta. Få se vilka som överlever de första dygnen.

Hur som helst, här har ni en klassisk Michael Jackson-faktoid: att han sov i ett syretält för att förlänga livet. Enligt dem själva skall det ha varit en medveten skröna, ett lockbete som slängdes åt pressen 1986 i samband med 3D-filmen Captain EO. Man ville helt enkelt ge honom en sorts air av science fiction.



Här följer den text som annars skulle blivit dagens huvudartikel:

Igår började inte bara min radioserie, utan dessutom, utan förvarning, en serie med korta faktoid-artiklar i Östgöta Correspondenten. Jag har i skrivande stund ännu inte sett hur det framställs (det läggs inte ut det på hemsidan), och vet inte ens vilken artikel de valt att börja med. Så ifall jag har några läsare bortigenom så får ni gärna rapportera. :-)

2009-06-25

Nya ord sökes

[ OBS! Ikväll: Mytjägarna i P1, kl 20:50. Läs mer på faktoider.nu. ]

Ibland efterlyser språkvetare nya ord. Envar som hört eller läst ord som de tror är nya, och därmed ännu inte dokumenterats i ordlistor m.m., uppmanas att dela med sig av dem. En poäng är att ju snabbare man kommer nybildningar på spåren, desto enklare är det att avgöra hur det gått till.

Uppmaningen missuppfattas mycket ofta, på så sätt att folk skickar in drivor av nya ord som de just uppfunnit och hoppas att någon skall tycka om. Men det torde vara mycket sällsynt att sådana helt nya konstruktioner får någon nämnvärd spridning på detta sätt - jag vet inte om jag känner till något exempel. Språkvetarna är också fullkomligt ointresserade av sådana nyord. Det man vill få tips om är ord som faktiskt används.

Med nya ord avser vi ord som förekommer någorlunda ofta i texter hämtade från dagens språk. Däremot är detta inte platsen för lansering av ord som ännu inte finns i svenska texter.
- SAOL: Föreslå nya ord*

Jämför följande utläggning med några år på nacken. Där förekommer såväl ord med dokumenterad spridning som nykonstruktioner som väl helt få använde ens på den tiden; som "betårta", "fickla" eller "kravallant". Googlingar efter dem leder också till få exempel på faktiska användningar, desto oftare till listor över nya ord.

Birgitta Lindgren, Språkrådet: Några nyare ord i svenskan (2001) [PDF]


* Kan nämna att filen heter "SAOL_nominee.html". Inte för att det spelar någon roll - språkvård gäller inte filnamn.

2009-06-24

Mytjägaren

Tillsammans med författaren och mytjägaren Peter Olausson letar programledaren Tobias Svanelid efter folkliga missförstånd, faktoider och myter.
I Mytjägarna hör du om ättestupor och kokta grodor, om guldfiskars minne och Hamlets dödskalle, om Einsteins tankspriddhet och vitmossa, om Marie Antoinettes kakor och Karl XII:s kåldolmar och mycket, mycket annat!
- Sveriges Radio P1: Mytjägarna

Programmet sänds åtta torsdagar med premiär nu imorgon. Tiderna är 05:35 samt, tack och lov, 20:50. Och så finns varje program på webben under 30 dagar. Varje program utgörs av ca tio minuters avspänt snack om myter inom ett visst område, det första handlar om historia. Förhoppningsvis förekommer inga alltför präktiga grodor.

Namnet anspelar kanske, kanske inte - jag var inte med om att ta fram det - på Mythbusters. Jag har sett den titeln översatt ett par gånger. Gissningsvis är sannolikheten för förväxling trots allt liten.

2009-06-23

40 år efteråt: Apollo 11


I år är det 40 år sedan de första stegen togs på månen. John Houdi tipsade om ett intressant sätt att uppmärksamma detta: på bloggen ApolloPlus40 kan man se projektets status för på dagen 40 år sedan, eller ännu oftare twittrat. Just nu är det förberedelser, senare blir det mer laddat när uppskjutningen den 16 juli närmar sig, och så vidare.

Bilden ovan är tagen under färd (AS11-36-5404). Jag hittade den på NASA sida med material om Apollo 11 - där finns ofantliga mängder, helt fantastiskt - när jag letade efter någon annan illustration än de vanliga: 1) Buzz vid flaggan, 2) Buzz rakt framifrån, eller 3) den med vad som inte är det allra första steget på månen.

2009-06-22

Lördagsfråga: S, L och D


1. DLS = Den Lilla Svarta, ett av de säkra korten när det skall vara fint. Lanserad av Coco Chanel 1926, fast det tog några år innan den satte sig (eller vad det nu heter).
2. LDS = LDS Church = The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints = Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga; eller mormoner som i praktiken är det enda någon kallar dem. Jag har tidigare skrivit om Den osannolika LDS-kyrkan.
3. LSD = Timothy Leary. Förespråkade nyttan av psykedeliska droger. Myntade begreppet "turn on, tune in, drop out".
4. DSL = Digital Subscriber Line (f.d. Digital Subscriber Loop). Använd i just detta ögonblick av bra många av ni som läser detta.

2009-06-21

Has det hund?

Problem ni inte visste att ni hade, del ... Äsch.

Så här ligger det till: För inte så länge sedan, historiskt sett, så titulerade man varandra i det här landet. Fröken, licentiaten, pastorn, direktören, överstinnan. Titlarna fick man reda på när man presenterades, av en gemensam bekant; och om man inte hade blivit presenterade, ja, då blev det knöligt att konversera. Vilket Kar de Mumma skojade med i den dialog som gett titeln till denna bloggpost, där två herrar försöker att föra ett samtal utan pronomina eller titulatur. Vilket i sin tur är ett fint exempel på hur lätt historiska beskrivningar (humoristiska eller ej) kan bli obegripliga när förutsättningarna glömts bort.

Faktoid nr. 1 i detta sammanhang: förr i tiden ni:ade man alltid varandra. Nej, det gjorde man inte. Åtminstone inte om man ville vara artig. Titel för bekanta, "min herre/fru/fröken" för obekanta. Inte ni. (Även om åsikterna går isär även i denna språkliga fråga - liksom alla andra, förresten - så är detta det klara beskedet från de pålitligaste källorna jag funnit.)

2009-06-20

Lördagsfråga: Kort tema


Vilken är den minsta gemensamma nämnaren den här gången.

Uppdaterat: Japp, den tog ni raskt och effektivt ... Det enda som återstår är att få in bild #1 i "systemet"?

2009-06-19

Napoleons bestick

Nu blir det repris! (På denna.)

At present Aluminum, for being very costly, can be considered only as one of "the precious metals." Nevertheless, it has already been used in many very interesting applications.
- New York Times, 11 januari 1856

Som "interesting applications" nämns precisionsinstrument som klockor eller astronomiska instrument, eller kirurgiska tillämpningar, eller kanske smycken - då metallen ju inte svartnar? Allt detta ingick i en beskrivning från världsutställningen i Paris. (Amerikansk stavning var länge "aluminum".)

Något som däremot inte nämndes var huruvida Napoleon III* lät tillverka några bestick och/eller tallrikar i den ädla metallen (fyra gånger dyrare än silver). Jag har heller inte hittat några jämngamla besked om sådant, ens från 1800-talet, trots att själva poängen väl måtte ha varit uppmärksamheten. En rolig detalj som ofta nämns är att aluminiumet var reserverat för N3 själv, och eventuellt monarker på besök, medan lägre stående fick hålla till godo med guld eller silver (hur vanligt är det med guldbestick ens i de högsta kretsarna?).

Förra gången tipsade Engan om en hjälm. Den - eller om det nu var flera - finns omnämnd i flera källor från 1860 och framåt. Den lär ha tillverkats i Paris på beställning av kungen av Danmark (Fredrik VII) och haft en vikt på 700 gram. Hur den var tänkt att användas framgår inte, men beskrivs som det demonstrationsexemplar av den nya fantastiska metallen den ju faktiskt var.

Andra udda ting av aluminium var en skallra som 1856 tillverkades för den nyfödde gosse som omsider skulle tituleras Napoleon IV**. Liksom en rad andra ting som nämns i en källa från ca 1890, däribland just culinary articles, som visades upp på världsutställningen i London 1862. Det är så nära Napoleons bestick jag hittills kommit.


* Var tidvis Frankrikes kejsare, tidvis dess president. Det är alltså inte Napoleon Bonaparte som avses, på hans tid fanns absolut ingen aluminium, och just den missuppfattningen verkar heller inte vara så vanlig - även om den förekommer.

** Som vid 23 års ålder stacks ihjäl av zuluer. Denna episod har jag missat helt.

2009-06-18

Göring i Gästrikland?

Hermann Göring var som bekant gift med svenska Carin, född Fock. (Och stavad med C, trots det fick hennes "mausoleum" heta Karinhall med K.)

De vigdes dock inte, som ibland påstås, i Valbo kyrka utanför Gävle; den vigseln var mellan Carin och hennes första man, Niels Gustav von Kantzow.

2009-06-17

Blå solglasögon

Statens provningsanstalt har testat de nya trendiga blå solglasögonen. Resultat: glasögonen släppte igenom upp till 78 procent av det farliga blå ljus som finns i solens strålar. Inte mer än två procent får gå igenom för att ögat inte ska skadas.
- "Förbjud farliga solglasögon", Aftonbladet, 16 juni 2000

Nu är detta en gammal nyhet. Måhända redan den enkla logiken att man utan solglasögon får 100 procent av allt ljus, och att inget kisande (som tillfrågade ögonläkaren menar ger ett visst skydd) blockerar 98 procent av vilken sorts ljus som helst, fått en del att fundera över rimligheten i det hela.

Men påståendet att blåtonade solglasögon skulle vara sämre återkommer lite varstans, om än - hm - nedtonat:

Blå solglasögon släpper igenom visst ljus som kan öka risken för skador på näthinnans celler.
- S:t Eriks ögonsjukhus

Huruvida blått ljus är skadligare än annat ljus - det är förvisso energirikare - är också en fråga som studeras och debatteras. Förhoppningsvis på ett mer seriöst sätt än skymningspressens. Men detaljerna känner jag inte till.

2009-06-16

Inte för navigering

Lagom till säsongen kompletterade Eniro sin karttjänst (kartor.eniro.se) med sjökort. Som det står ungefär överallt så är de inte avsedda att användas för navigering. Här kan ni se varför.


Här är vi vid Bussholmen, sydväst om Marstrand. Farleden är intill. Här har vi ett grund på 5,5 meters djup, det är alls ingen fara med skutan vi går med för tillfället ...


... Aaaa, back i maskin, låt pajsarn gå i krås, håll i er!

Därmed inte sagt att Telefonica Blues - det är ingen stuns alls i sponsrade namn - navigerade efter Eniro när de häromdagen gick på grund väster om Bussholmen (GP). Fast det var ett bra tillfälle att uppdaga en brist i systemet.

En gång i tiden lär folk på fullt allvar ha navigerat med kartorna i telefonkatalogen - på Mälaren, har jag för mig. Nuförtiden använder man GPS. Fördelarna med sådana system neutraliseras snabbt och effektivt genom att gå på autopilot med full fart.

2009-06-15

Lördagsfråga: Neuropsykiatriska diagnoser


1. John Langdon Down (1828-1896). Gav namn åt syndromet. Kuriosa: Han kände och samarbetade ett tag med Michael Faraday.
2. James Parkinson (1755-1824). Gav namn åt sjukdomen. Kuriosa: Ägnade sig åt paleontologi och skrev politiska pamfletter under pseudonymen "Old Hubert".
3. Hans Asperger (1906-1980). Gav namn åt syndromet. Kuriosa: Beteckningen började inte användas förrän 1981, och det är först på sista tiden som den blivit allmänt känd.
4. Alois Alzheimer (1864-1915). Gav namn åt sjukdomen. Kuriosa: När han undervisade och satte sig med studenterna så lade han ofta ifrån sig sin cigarr - det var tider, det - och glömde bort den, varpå han tände en ny, så att det mot slutet av dagen kunde ligga kvar tjugotalet cigarrstumpar här och var.


Observation: Ibland kan man få intrycket att det finns oöverskådliga mängder material ute på nätet. Men försök att bild-googla någon av herrarna ovan, och se hur många olika bilder ni kan hitta.

2009-06-14

Nautiska lån I

När ett uttryck når en viss ålder och, så att säga, en viss självklarhet, så är det lätt hänt att dess ursprung glöms bort. Här är några ord och uttryck från sjön som vi landkrabbor tagit åt oss och sedan länge använt som självklara begrepp. — Se även uppföljaren Nautiska lån II.

Stå pall, palla

Pallarna är de klaffar eller hakar som hindrar vindspelet att gå tillbaka. Att "vinda pall" innebar att vinda tills pallarna grep in, och man alltså kunde slappna av en smula. Att "stå pall" innebar att, likt pallarna, stå emot när det ryckte och drog i seglen, eller vad det nu var; till skillnad från de som "inte pallar".

Kovändning

Hur vänder en ko? Omständligt, klumpigt och lite bakvänt — men även om ordet nog hade kunnat vinna allmän acceptans så att säga direkt från djurriket så är det ett faktum att det kommit via sjön. Termen används framför allt vid kryssning, alltså då man seglar mot vindriktningen. Man föredrar då att stagvända, det innebär att fören hela tiden hålls mot vindriktningen (om än inte rakt mot den, men det är en annan sak). Har man inte tillräcklig fart, eller om omständigheterna i övrigt inte tillåter det, så kovänder man, vilket innebär att man vänder aktern mot vinden. Det är via denna lite klumpigare manöver som den nautiska termen kommit att bli ett allmänt begrepp.

Gå av stapeln

Stapeln eller stapelbädden är det som en båt ligger på när den byggs, och som den vid sjösättningen glider av.

2009-06-13

Lördagsfråga: Fyra gubbar till


Det har blivit många sådana här den sista tiden, så nu kommer en till. Vad har dessa gubbs gemensamt?

2009-06-12

Här kommer Osho!

Osho var en indisk guru ("visited this planet" 1931-1990). Han grundade en rörelse som lever och har hälsan än idag, även i Sverige; det finns gott om mer eller mindre diplomerade Osho-lärare som mycket gärna berättar mer. Deras närmaste ordentliga ashram ligger i Danmark, se www.oshorisk.dk för information, eller vad man skall det:
How can it actually be said who Osho is? Can a flower be defined, can love be bottled and sold? Can truth be contained in words? Can truth like a butterfly be caught?
Själv tycker jag att följande lilla bild säger mer än tusen sutror. Fordonet har identifierats som en Rolls-Royce Silver Spirit. På Wikipedia definieras förresten sannyasa som en sorts livsväg, "traditionally taken by men at or beyond the age of fifty years old or by young monks".

Osho greeted by sannyasins on one of his daily "drive-bys" in Rajneeshpuram, 1982.

Bild (större här) och bildtext från Wikipedia (eng.): Osho (Bhagwan Shree Rajneesh).

Sajten Osho World har en särskild sida om Osho's Rolls Royces:
And they love me so much that they are trying to have three hundred and sixty-five Rolls Royces, one for every day. And I say, Why not? A great idea!
Hittade även vad som skall vara ett genuint citat från mahatman själv, som verkligen får mig att känna mig smart: "Tvivla - därför att tvivel och ifrågasättande är ett tecken på din intelligens."

2009-06-11

Utöka ditt ordförråd: eskapologi

Inte för att någon använder det i svenskan - än - men i engelska finns ordet escapologists om det som vi kallar utbrytarkungar. Nog borde det finnas plats för ett ord som även kan användas om de som inte är de absolut främsta inom sitt område, eller män för den delen. Även om det känns nästan lika lirkigt att få ordet över tungan som att trassla sig ur en tvångströja hängandes över Niagara.


Eskapologistisk monark i arbetskläder: Harry Houdini.

... Som förresten var ett artistnamn; tidigare hette han Erich Weiss. Det nya efternamnet hade hämtats från den store Jean Eugène Robert-Houdin, en fransk trollkonstnär som ses som den moderna illusionismens (underhållningstrolleri) fader.

Wikipedia: Escapology

2009-06-10

Fysik i Energivågen

Finn fem fel:
Det är det så kallade tomrummet som uppstod under Big bang som inte är fysisk materia, som intresserar forskarna i Cern, det vill säga antimaterian, det vi inte ser med våra ögon. Kan det vara det som Einstein kallade etervärlden, och den nyandliga världen kallar för väven, de osynliga världarna, energifält, matrisen, blåkopian, det vill säga den rena energi som gav upphov till skapelsen. Det religioner kallar Gud, Jehova, Buddha, kraften och singulariteten.
- Agneta Nyholm Winqvist, "Vetenskapen blir en andlig resa" [PDF], tidningen Energivågen maj-juni 2009

Citatet är inte ryckt ur sitt sammanhang på så sätt att det karaktäriserar även resten. Det går f.ö. att hitta fler än fem fel bara i dessa tre meningar.

Det är svårt att veta var man ska börja - eller om man ska orka bekymra sig över det alls - men det rör sig ändå om en vuxen människa, som driver företag och skriver böcker, som på fullt allvar skriver om ting hon uppenbarligen inte har minsta koll på. Trots att hon, enligt uppgift, faktiskt åkte och hälsade på i Genève bara för att hon blev nyfiken.

Och hon är bara en bland många i det nummer av Energivågen som faktiskt är det 152:a sedan starten. (Nu får jag en känsla som påminner om när jag försökte visa en Skalenlig jord.)

2009-06-09

Bermuda går igen

Den med råge mest besökta sidan på faktoider.nu den senaste veckan är denna: Bermuda-triangeln. Det tog väl någon sekund innan jag kopplade - naturligtvis har det med Flight 447 att göra.

Långsökt? Visserligen ett mystiskt försvinnande (särskilt innan man hittat vrakdelar), även om det inte precis inträffade i närheten; faktum är att man skulle kunna få plats med hela Europa mellan det planets rutt och triangeln. Å andra sidan så är det faktiskt inte så få av de många händelser som bakats in i denna mytiska hårboll som också ägt rum på lika stort avstånd. Som den berömda Mary Celeste 1872, som hittades drivandes mellan Portugal och Azorerna.

Så med faktoidernas besynnerliga logik så är det kanske inte så långsökt ändå.

2009-06-08

Lördagsfråga: Mordvapen



1. Philadelphia Deringer .44 "fickpistol" som laddades med ett skott i taget. Stavningen är korrekt och efter Henry Deringer, innan felstavningen derringer blev en generisk term. Dess rykte som "tant-vapen" kan diskuteras, i detta fallet torde redan kalibern tala för sig själv. Denna pistol användes av John Wilkes Booth när han sköt Abraham Lincoln den 14 april 1865. Läs mer.

2. Charter Arms .38 revolver. Användes av Mark David Chapman när han sköt John Lennon den 8 december 1980. Läs mer.

3. Två pistoler tillverkade av Anders Wåhlberg i Stockholm. Användes av Jacob Johan Anckarström när han sköt Gustav III den 16 mars 1792. Pistolerna låg kvar efteråt och kunde så småningom identifieras av vapensmeden, vilket i sin tur ledde till att Anckarström arresterades, och så vidare. Läs mer. Läs även vad Dahnielson skriver om Kvarlevor från ett mordförsök.

4. FN (Browning) 1910 .380 automatpistol. Användes av Gavrilo Princip när han sköt Franz Ferdinand den 28 juni 1914. Läs mer.

2009-06-07

Valsedlar

Lite vad-var-det-jag-sa: här, här och här.

När väljare frågade hur de skulle rösta när det inte fanns förtryckta valsedlar fick svaret att det inte gick.

Vilket bara bekräftar att faktoider kan slå rot lite var som helst. I just detta fallet är det antagligen någon sorts offer-mentalitet som ligger bakom. I efterhand kan man också förklara dåliga resultat med att motståndarna fuskade bort valsedlar, eller att röstande lurats att skriva fel på de blanka.

2009-06-05

Skalenlig jord

Jag har sett sådana här demonstrationer många gånger, och säkert ni med. Men är det inte lika jobbigt varje gång man verkligen inser hur oerhört liten jorden faktiskt är?


Här är solen och jordens bana runt densamma i samma skala. Varje pixel är en kvadrat med en sida på ca 450 000 km. Jordens avstånd till solen varierar från 147 miljoner km till 152 miljoner km. Pilen visar var jorden finns.


Pixeln ni ser är inte jorden, utan en ca 60 gånger större markering som visar dess position.


Varje pixel är nu en kvadrat med en sida på 30 000 km. Jorden är fortfarande för liten för att synas.


Där bor vi.

Tidigare post i samma stil (kanske): You are here

2009-06-04

Dagens skola

Går man igenom alla de ämnen som avhandlas i insändare, kolumner, bloggar m.m. så faller de i två delar: De som skribenten begriper sig på, och de som skribenten inte begriper sig på.

Supersträngar, hållfasthetslära och indoeuropeiska ljudlagar tillhör de förra. Sådant går man som regel inte in på utan kunskaper, åtminstone tillräckligt mycket för att veta att det man skriver är någorlunda sant.

Exempel på ämnen av den senare sorten: Svenska språkets utveckling, könsroller, "typiskt svenskt", politikers moraliska motiv, kändisar. I dessa ämnen kan man, av någon anledning, formulera åsikter utan att ha den blekaste aning om vad man påstår.

Dagens skola är just ett sådant ämne. På något sätt vet folk, oavsett om de gick ur grundskolan för fem eller femtio år sedan, exakt hur det går till idag. Hur bär de sig åt?

Det allra mesta som påstås är rätt konturlöst ("flum!"), men jag såg för ett tag sedan ett verifierbartpåstående: att begreppet ordklasser inte lärs ut i grundskolan. (Huruvida en godtycklig elev även lär sig det som lärs ut är, naturligtvis, en annan fråga.) Vid tillfälle skall jag leta reda på läroböcker i svenska som används på en grundskola i Sverige idag och se om där inte står rätt mycket om åtminstone substantiv, adjektiv och verb.

2009-06-03

Röstning och rättstavning

Här en snabbt uppklarad missuppfattning: det verkar vara rätt många som fått för sig att om man röstar genom att skriva ett partinamn på en blank valsedel så måste man stava exakt rätt för att rösten skall räknas.

Det stämmer inte. Rösterna räknas inte av maskiner utan av människor. Dessa har i uppdrag att göra så goda och rimliga tolkningar de kan. En röst på "PIRATPARTIET!" hamnar i samma kolumn som de på "piratpartiet", "Pirat-partiet" och, gissar jag, även "(PP)". En röst på "KDS" räknas till Kristdemokraterna, trots att den gamla beteckningen inte använts på bra många år.

Man får helt enkelt anstränga sig för att hamna mellan stolarna; en röst på "Sentern" går till Centerpartiet, men en röst på "(S)entern" blir knepigare eftersom det inte framgår vad som menas. Jag är osäker på om "Högern" räknas som Moderaterna, men desto säkrare på att en valsedel med "Kommunisterna" inte kan identifieras med något särskilt parti.

Den första rösträkningen görs i kommunerna. Den är offentlig, det är bara att fråga efter vägen och ta en titt. Den andra och slutgiltiga rösträkningen görs på länsstyrelserna. Där går man igenom finlir som personröster, och så har man att ta ställning till de allra knepigaste rösterna. Men till dessa hör alltså inte lätt avgjorda som "Sossarna", "Folk-partiet" eller "mOdErAtErNa".

Mer om valfrågor, i synnerhet en rätt spridd myt, på faktoider.nu: Ogiltiga blankröster

2009-06-02

Fundamentalistisk humor


Visst är de tämligen galna på Answers in Genesis, men skulle detta ens kunna vara äkta..? Tydligen är det tillräckligt sannolikt för att rätt så många helt skall glömma bort att vara skeptiska. (Dessa kan ta en titt på fina bloggen Pharyngula.)

Jämför den blogg som nyligen tog bladet för munnen, och som innan dess lurat en häpnadsväckande mängd kommentatorer som trodde att den var på riktigt: Sanningen måste fram.

Eller Poe's Law: "it is impossible to create a parody of Fundamentalism that SOMEONE won't mistake for the real thing". Amen.

2009-06-01

Lördagsfråga: Graf Zeppelin


Jomen - vi sitter i en ballong.

Eller närmare bestämt restaurangen (Speiseraum) på den som synes mycket civiliserat inredda LZ 127 Graf Zeppelin, inte det enda men det mest berömda luftskeppet att namnges efter sin konstruktör, greve von Z.


Bilder knyckta och nedkrympta från artikel på finfina sidan Airships: A Zeppelin History Site. Gå dit!

Civiliserat, ja - men kanske inte fullt så luxuöst som det ser ut. Med hundratusen kubikmeter vätgas intill så hade man järnkoll på rökning, spisar i köket och allt annat som kunde ställa till med olyckor, och uppvärmningsanordningar vågade man sig inte på. Så zeppelin-fararna fick uppleva svalkan hos exempelvis Nordatlantens vinternätter i oförfalskat skick. Trots att biljetten kostade som några nya bilar.


Här var det behagligare. 1929 genomförde just Graf Zeppelin en flygning jorden runt. Den tog sammanlagt 21 dagar.