tag:blogger.com,1999:blog-37147210.post3417118815122408328..comments2023-12-18T01:10:52.701+01:00Comments on Faktoider: Ansjovis, sardeller och anchovyHexmasterhttp://www.blogger.com/profile/10349935592161756034noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-38478874839115068682016-10-23T06:36:36.447+02:002016-10-23T06:36:36.447+02:00Viktigaste (eller mest välkänd) receptet som kräve...Viktigaste (eller mest välkänd) receptet som kräver sardeller (och kallas ANCHOVY). På engelska recepten är förstås Ceasar Sallad sås. Den gör man med en hel ägg, 2tsk citron saft, 2-6 små sardeller i olja, oliv olja och massa färsk riven parmesan. Sk (av Svenskar o Tyskar) "ansjovis"<br /> skulle ALDRIG funka i ceasar sallad såsen. Karina Aberghttps://www.blogger.com/profile/03683310443358658355noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-72593266284491799062014-06-29T20:12:25.035+02:002014-06-29T20:12:25.035+02:00Haha! Ja, en snabbgoogling ger träffar i drivor. F...Haha! Ja, en snabbgoogling ger träffar i drivor. Folk äter alltså pizza med ansjovis eftersom de tror att det är det man äter i staterna. Det är ju fantastiskt roligt.<br /><br />Okej, pizza kan man ju ha lite av varje på. En ansjovis utan alltför särpräglad sillsmak och kryddning blir kanske inte direkt outhärdligt. Men sardeller är det inte.<br /><br />Hexmasterhttps://www.blogger.com/profile/10349935592161756034noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-4940780726871555232014-06-29T03:46:44.354+02:002014-06-29T03:46:44.354+02:00De senare åren har det börjat dyka upp pizzor med ...De senare åren har det börjat dyka upp pizzor med ansjovis, troligen pga de många felöversättningarna i TV när amerikaner egentligen pratar om att de vill ha sardeller på pizzan...Harriethttps://www.blogger.com/profile/07056325268541465727noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-8689363475063397682014-05-10T17:18:14.867+02:002014-05-10T17:18:14.867+02:00Kurt: Om ansjovis är en sorts efterapning så är de...Kurt: Om ansjovis är en sorts efterapning så är den ganska olik originalet. Fast visst kan det ha gått till så ändå, har inte grävt.<br /><br />Bobbo: Sant, sardiner är ju en art som man stöter på relativt sällan. Brislingens intåg på kungsburken sammanfattas i Wikipedia-artikeln med "EU-förhandlingar" så din gissning är nog korrekt.<br /><br />Ö h t finns det en anledning till att man numer ofta (alltid?) kan se de vetenskapliga artnamnen på förpackningar med fisk. Terminologin är så hoptrasslad inom och mellan språken...<br />Hexmasterhttps://www.blogger.com/profile/10349935592161756034noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-58955037879668157022014-05-10T11:06:22.774+02:002014-05-10T11:06:22.774+02:00En liknande begreppsröra råder, eller iallafall rå...En liknande begreppsröra råder, eller iallafall rådde, gällande sardiner. Köpte man en burk sardiner kunde det vara både sardiner och skarpsill. Kung Gustaf i tomatsås är ett exempel på det senare. Nuförtiden verkar man ha döpt om skarpsillsinläggninarna till brissling, det var väl någon myndighet som tog dom i örat.Bobbonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37147210.post-29203971702836710592014-05-09T11:31:03.658+02:002014-05-09T11:31:03.658+02:00Från SAOB så får jag intrycket att vår ansjovis är...Från SAOB så får jag intrycket att vår ansjovis är något som kom senare, man ville i Sverige göra något som liknade den produkt man hade stött på i Europa.<br /><br />Matjessillen kommer ju däremot från Holland ursprungligen.Kurthttps://www.blogger.com/profile/02129475735150727429noreply@blogger.com